Studie+naar+effect+biologische+voeding+op+varken+als+model+voor+mens
Nieuws
© Varkens Archief

Studie naar effect biologische voeding op varken als model voor mens

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar het effect van biologische voeding op de gezondheid van varkens als model voor de mens. Wetenschappers van Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het Louis Bolk Instituut gaan hiermee aan de slag.

Het ministerie van LVVN wil meer inzicht krijgen in de mogelijke gezondheidseffecten van biologische voeding ten opzichte van conventionele voeding. Een groot deel van de consumenten die biologisch voedsel eet, kiest hiervoor omdat ze positieve effecten op hun gezondheid verwachten. Tot nu toe is daar onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Het onderzoek wordt uitgevoerd met varkens omdat ze als modeldier het dichtst bij de mens staan.

In het eerste deel van het onderzoek krijgen de varkens samengesteld voer met biologische of gangbare grondstoffen. De zeugen krijgen deze voersamenstelling vanaf de bevruchting en de biggen zullen na de geboorte ook volgen. In de tweede studie krijgen de varkens pas na het spenen een gangbare of biologische voersamenstelling. De effecten worden gemeten als de dieren jongvolwassen zijn en ongeveer 80 kilo wegen.

Immuunsysteem

De onderzoekers gaan kijken naar de reactie van het immuunsysteem op een vaccinatie. Daarnaast bestuderen ze de metabole respons van de varkens. De reactie van de varkens wordt gemeten op een andere voersamenstelling dan ze gewend zijn. Zowel de vaccinatie als de verandering van voeding heeft invloed op het immuunsysteem.

De wetenschappers meten de reacties van het immuunsysteem door metingen te doen aan de stofwisseling, hormonale responsen, de bloeddruk en het microbioom in het darmkanaal. Als het dier voldoende veerkracht heeft om van een dergelijke uitdaging snel te herstellen, wordt het onderzoek als positief beoordeeld.

Het onderzoek is in juni begonnen en zal voorlopig nog duren omdat de studie uit twee delen bestaat. De wetenschappers hebben ieder een andere expertise op het gebied van diervoeding, toxicologie, biologische landbouw, fysiologie, immunologie en humane voeding. De verwachting is dat de resultaten begin 2026 bekend zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer