%27Al+veel+werk+verzet+in+vijf+jaar+CoViVa%27
Blog
© Koos Groenewold

'Al veel werk verzet in vijf jaar CoViVa'

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat ik begon als communicatiemedewerker voor CoViVa (Coalitie Vitale Varkenshouderij). CoViVa zelf bestaat inmiddels al vijf jaar. Toen ik vorig jaar startte, had ik als varkenshouder nog niet bewust van CoViVa gehoord. Inmiddels is me duidelijk hoeveel werk de coalitie al heeft verzet en binnenkort gaan we alle varkenshouders hierover direct informeren.

Ik vind het jammer dat veel varkenshouders weinig van afweten van hoeveel werk er door CoViVa is verzet. Maar ik begrijp ook dat je als varkenshouder niet alles bij kunt houden. Logisch, want uiteindelijk moet het werk in de stal gebeuren. Toch zou het fijn zijn als ze meer inzicht hadden in hoeveel energie de coalitie steekt in het gezond houden van de sector.

CoViVa bestaat uit de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Topigs Norsvin en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Samen met diverse bedrijven hebben zij actielijnen uitgezet op alle belangrijke gebieden, zoals klimaat, energie, mest, dierwelzijn, diergezondheid, markt en verdienmodellen.

Enkele voorbeelden zijn het PRRS-plan om in Nederland PRRS-vrij te worden, de krulstaartroutes die varkenshouders helpen bij de overgang naar lange staarten en Holland Varken, dat bij zal dragen aan een duidelijk Nederlands keurmerk op varkensvlees. En er zijn nog veel meer projecten.

Neem de tijd om je te verdiepen in het werk dat achter de schermen wordt gedaan voor jouw sector

Hanneke van den Corput-Maas, communicatiemedewerker CoViVa

Doordat de overheid ook deelnemer is van de coalitie en geregeld bijeenkomt in vergaderingen waar varkenshouders, belangenbehartigers en perifere partijen aan tafel zitten, kunnen de lijntjes heel kort worden gehouden. De overheid prijst de samenwerking en het gezamenlijke actieplan van alle betrokken ketenpartijen die ze vooral in de varkenssector ziet.

Vanuit andere sectoren wordt met enige jaloezie naar dit samenwerkingsverband gekeken. Ik denk dat alle varkenshouders trots mogen zijn op deze coalitie en op het feit dat zij dagelijks werken aan de toekomst van onze sector.

Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een flyer waarin we varkenshouders informeren over wie CoViVa is en wat ze doet en heeft gedaan. Wanneer je de flyer halverwege juli op je deurmat vindt, ga er dan even voor zitten en neem de tijd om je te verdiepen in het werk dat achter de schermen wordt gedaan voor jouw sector en uiteindelijk dus ook voor jou als varkenshouder.

De inspanningen van CoViVa zijn gericht op de toekomst van de varkenshouderij op allerlei fronten. We hopen dat de flyer je een goed inzicht geeft in de inzet en positieve impact die CoViVa probeert te realiseren voor jou en je bedrijf.

Hanneke van den Corput-Maas
Communicatiemedewerker CoViVa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer