%27Klimaatverandering+en+varkens%3A+een+win%2Dwinsituatie%27
Blog
© Anita Rozendaal-Baaij

'Klimaatverandering en varkens: een win-winsituatie'

De PVV is de grootste partij in ons land geworden en de zetelwinst is enorm. Wat dit voor ons betekent, is een hamvraag. Want het is maar net hoe het kwartje valt bij Wilders. Zo wil hij het ritueel slachten beperken, ook al heeft dat waarschijnlijk amper iets met dierenwelzijn te maken.

Boerenactiegroep FDF reageert opgelucht, want hoe je het ook wendt of keert: Timmermans is weer even gekalmeerd. Maar, wees gewaarschuwd. Wilders moet wel met de heer Timmermans in één zaaltje tot besluiten komen. Dat gaat rommelen.

In de media is te lezen dat het beleid van Wilders rondom dierenwelzijn weleens beangstigend links kan zijn. Of dat werkelijk ook zo zal uitpakken, is nog koffiedik kijken. In het verkiezingsprogramma staat ook overduidelijk dat boeren moeten blijven boeren. Dus laten we goede hoop houden.

Wie de moed in de schoenen zakt, kan eens nadenken over de voordelen van klimaatverandering. Een warm Nederland (wanneer hebben we voor het laatst een echte winter gehad?) opent nieuwe deuren. Zoals in Spanje, daar maken ze dankbaar gebruik van het klimaat door het populaire Ibérico-varken te fokken.

Ik zie het nog wel als een uitdaging om de Nederlandse variant te fokken. Misschien een combinatie van de Bonte Bentheimer en het Nederlands Landvarken. Goede fokwaarden van het intelligente Landvarken, gecombineerd met de robuustheid en de vleeseigenschappen van de Bonte Bentheimer. Of is dat vloeken in de kerk? In ieder geval is het nodig om buiten de lijntjes te kleuren.

Als ze in Spanje 300 euro vragen voor een paar kilootjes ham, is er markt voor exclusief vlees. En een strijd met Spanje, die hebben we eerder gewonnen. Dus waarom nu ook niet?

Het druist alleen volledig in tegen het gedachtegoed van de afgelopen decennia: we moeten betaalbaar voedsel produceren. Gevalletje de een z'n dood is de ander z'n brood. Laat je jouw Ibérico 2.0-varken op de Oostvaardersplassen lopen, dan zijn we ook van het probleem af dat de grote herkauwers daar verhongeren.

Zolang we alles niet te serieus nemen, blijf ik vooral kansen zien.

Anita Rozendaal-Baaij
Freelance vakredacteur en eigenaar van RED schrijft

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer