Voor+GroenLinks+en+NSC+zit+een+%27verloving%27+er+niet+in
Nieuws
© Dirk Hol

Voor GroenLinks en NSC zit een 'verloving' er niet in

Zowel GroenLinks-PvdA als Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil boeren perspectief bieden, maar ook de natuur herstellen en de stikstofuitstoot aanpakken. Maar dat zijn de enige overeenkomsten tussen lijsttrekkers Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Pieter Omtzigt (NSC) tijdens een door henzelf georganiseerd debat.

In de peilingen gaan GroenLinks-PvdA, NSC en VVD aan de leiding. De landbouwparagrafen in het verkiezingsprogramma van deze eerste twee partijen pleiten voor een krimp van de veestapel en extensivering van de landbouw. Een 'verloving' tussen de twee partijen, waarnaar gespreksleider Diana Matroos vroeg, is nog ver weg. Dat bleek maandagavond tijdens een debat tussen Timmermans en Omtzigt in Arnhem.

Als zijn partij in de regering komt, dan wil Timmermans een Green Deal voor Nederland opstellen. Daarbij moet volgens hem worden gekeken naar welke economische activiteiten op de lange termijn nog houdbaar zijn.

Arbeidsmigranten

De lijsttrekker van GroenLinks-PvdA is kritisch op sectoren die draaien op arbeidsmigranten. Hij noemt distributiecentra en slachterijen. Daarbij pleit hij voor een krimp van de intensieve veehouderij. De overheid moet ondernemers steunen in een transitie naar een nieuw bedrijfsmodel. Omdat ook Omtzigt zich in zijn verkiezingsprogramma tegen nieuwe grootschalige distributiecentra keert en pleit voor een krimp van de veestapel, dacht Timmermans hier een brug te slaan.

Dat viel tegen. Omtzigts betoog over de toekomst van de landbouw zit veel meer op de lijn van VVD, CDA en BoerBurgerBeweging. Hij stelt daarbij het perspectief voor boeren voorop. Ook de intensieve veehouderij mag van hem wat kleiner worden, 'maar niet alles kan extensiever. Voedsel moet betaalbaar blijven'.

Stikstofaanpak

Timmermans pleit voor een stevige en snelle stikstofreductie, maar Omtzigt gaat voor een andere stikstofaanpak. De 'modelletjes' gebaseerd op de kritische depositiewaarde moeten volgens hem worden verruild voor een beleid gericht op emissiereductie. 'Je kunt het beter bij de bron aanpakken. Doe het via uitstoot en de kwaliteit van de natuur.'

Ook dat, gaf Omtzigt toe, zal leiden 'tot minder dieren in de veehouderij', zonder daar een doel aan te hangen. Hij stipte ook de waterkwaliteitsdoelen in de Kaderrichtlijn Water aan. 'Dat hoort erbij, anders lopen we in 2027 weer tegen een muur aan.'

Megastallen

Timmermans put hoop uit het feit dat NSC pleit voor een stop op nieuwe megastallen, maar Omtzigt nuanceerde dat standpunt: 'Daarbij is het wel de vraag wat een megastal is.'

De lijsttrekkers vinden elkaar in hun kritiek op hoe er in Nederland wordt omgegaan met de beschikbare ruimte. Omtzigt vindt dat de overheid al eerder grondposities in had moeten nemen om boeren te helpen met bedrijfsverplaatsing. Timmermans is voorstander van een grondbank om jonge boeren te ondersteunen. 'Er wordt te veel gespeculeerd met bouwgrond', vindt hij.

Alliantie met boswachters

De voormalig Eurocommissaris bepleit een 'alliantie tussen boeren en boswachters'. Omtzigt toont zich al tevreden als de overheid weer een alliantie met de boeren aangaat.

De twee lijsttrekkers werden het ook niet eens over het klimaat. Omtzigt is een voorstander van kernenergie, Timmermans is fel tegen. Het klimaatbeleid dat het kabinet de laatste jaren heeft gevoerd en dat Timmermans in Europa heeft aangejaagd, is volgens Omtzigt te veel gericht op 'een elite die het wel kan betalen'.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer