Voor+het+eind+van+het+jaar+Welzijnscheck+actualiseren
Nieuws
© Varkens Archief

Voor het eind van het jaar Welzijnscheck actualiseren

De Welzijnscheck moet jaarlijks voor het einde van het jaar worden geactualiseerd. Deze maakt sinds 2020 onderdeel uit van de IKB-programma's.

In juli 2020 kwam de Welzijnscheck beschikbaar. Het invullen ervan per UBN en diercategorie werd een verplicht onderdeel van de IKB-programma’s. De Welzijnscheck die in 2020 is ingevuld, vormt het basis voor de check van dit jaar. Het invullen van de Welzijnscheck is daardoor minder intensief dan vorig jaar.

Daarnaast onderging de Welzijnscheck afgelopen jaar een aantal wijzigingen. De belangrijkste is dat het Plan van Aanpak er meteen uitrolt en de ondernemer de mogelijkheid heeft om zelf de maatregelen aan te vinken die inpasbaar zijn op het bedrijf. Het invullen kost daardoor minder tijd.

Risicobeoordeling

De Welzijnscheck voor varkens is een hulpmiddel bij de risicobeoordeling van bijtgedrag. Alle factoren die bijtgedrag kunnen veroorzaken, worden met de Welzijnscheck beoordeeld. Het gaat om diergebonden factoren, zoals gezondheid. Maar ook om niet-diergebonden factoren, zoals hokinrichting.

Het doel van deze risicobeoordeling is het dierwelzijn, de diergezondheid en daarmee het algemene bedrijfsresultaat te verbeteren. Met andere woorden: alles wat invloed kan hebben op het bijtgedrag wordt beoordeeld.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer