Combinatie+van+ziekteverwekkers+vergroot+schade
Partner Zoetis

Combinatie van ziekteverwekkers vergroot schade

Dat PRRS slechtere technische en economische resultaten veroorzaakt is algemeen bekend. Op zeugenbedrijven ligt de schade gemiddeld op 126 euro per zeug (Nieuwenhuis, 2012).

Bij vleesvarkens berekenden Nathues (2017) een opbrengstverlies van 3,77 euro per vleesvarken. Maar in combinatie met bijvoorbeeld MHYO of Influenza neemt het verlies exponentieel toe (Dykhuis Haden 2012).

© Zoetis

Bronnen:

1. Nieuwenhuis N., Duinhof T. F., Van Nes A., Economic analysis of outbreaks of porcine reproductive and respiratory syndrome virus in nine sow herds, 2012, Veterinary Record, 170:225 doi: 10.1136/vr.100101;
2. Nathues H., Alarcon P., Rushton J., Jolie R., Fiebig K., Jimenez M., Geurts V., Nathues C., Cost of porcine reproductive and respiratory syndrome virus at individual farm level - An economic disease model, 2017, Preventive Veterinary Medicine 142:16-29;
3. Dykhuis Haden C., Painter T., Fangman T., Holtkamp D., Assessing production parameters and economic impact of swine influenza, PRRS and Mycoplasma hyopneumoniae on finishing pigs in a large production system, AASV, 2012 MM-11826b.

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »