Intra+Dysovinol+pakt+snel+dysenterie+aan
Achtergrond
© Intracare

Intra Dysovinol pakt snel dysenterie aan

Met een geneesmiddel op basis van zinkchelaat is dysenterie veroorzaakt door Brachyspira hyodysenteriae snel aan te pakken. Al de tweede dag stopt de diarree. De varkens lopen daardoor amper een groeiachterstand op en de verspreiding van de ziekte stopt, blijkt uit onderzoek door Intracare en GD.

Diarree veroorzaakt door de spiraalvormige bacterie Brachyspira hyodysenteriae komt weer wat vaker voor. Dat komt onder andere omdat deze bacterie maandenlang kan overleven in de omgeving en omdat de bacterie resistent wordt tegen antibiotica. Ook een hoge dosis organisch zink (2.000 ppm) kan dysenterie aanpakken, maar dergelijke hoge doses zijn niet meer toegestaan in de EU.

Om schade door dysenterie aan te pakken, heeft Intracare in Veghel een nieuw geneesmiddel ontwikkeld: Intra Dysovinol (ID). Dit is via drinkwater toe te dienen. Hoofdbestanddeel hiervan is zinkchelaat. Hierbij is zink gebonden aan een organische stof.

Speciale vorm

Zinkchelaat heeft een speciale vorm die voorkomt dat de bacterie Brachyspira hyodysenteriae zich aan de darmwand kan hechten. Hierdoor zijn de bacterie en de diarree te bestrijden, terwijl de dosis zink laag is. 'ID is geen antibioticum en het middel heeft dan ook geen wachtdagen', zegt Gerwen Lammers van Intracare.

Met ID in het drinkwater stopt dysenterie al vanaf dag twee

Gerwen Lammers, Intracare

Dat ID goed werkt, is aangetoond in een vergelijkend onderzoek opgezet door GD samen met Intracare. Het onderzoek is uitgevoerd op twee bedrijven – één bedrijf met biggen en één bedrijf met vleesvarkens – die geregeld met dysenterie kampen. Bij varkens met diarree werd met een PCR-test onderzocht of het om Brachyspira hyodysenteriae ging.

ID of placebo

Vervolgens werden de varkens met dysenterie gewogen. Ze kregen ID via het drinkwater of een placebo. Ook de varkens die niet ziek waren, werden bij het begin van de behandeling gewogen. Om de dag werden mestmonsters onderzocht op Brachyspira hyodysenteriae en na zes dagen behandelen werden de varkens nogmaals gewogen. Vervolgens zijn de varkens nog acht dagen gevolgd om te kijken of de diarree terugkwam.

Het onderzoek liet een positief effect van ID zien. Lammers: 'Al op de tweede dag was de diarree grotendeels weg. Bij de PCR-test op de zesde dag kon geen Brachyspira hyodysenteriae meer worden vastgesteld. Ook de volgende acht dagen bleef de diarree weg.'

Forse groeiverbetering

De varkens groeiden fors. Doordat ID zo snel werkt, hebben de dieren vrijwel geen last meer van de besmetting met Brachyspira hyodysenteriae. 'Bij de met ID behandelde dieren die we individueel volgden, zagen we nauwelijks effecten op de groei. In zes dagen was hun gemiddelde groei 856 gram per dag', zegt Lammers.

'De zieke dieren die een placebo hadden gekregen, verloren juist gemiddeld 166 gram per dag aan gewicht. Daarbij was er in de groep die een placebo kreeg meer uitval en was het na afloop nog nodig om de helft van de dieren met antibiotica te behandelen.'

Preventief inzetten

Volgens Lammers is ID een goed alternatief voor antibiotica bij de behandeling van dysenterie. 'Mogelijk kun je het middel preventief inzetten op bedrijven die vaak last hebben van diarree veroorzaakt door Brachyspira hyodysenteriae. Overleg dit met uw dierenarts.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer