Structuur+in+je+brijvoer%2E+Zo+doe+je+dat%21
Partner De Heus

Structuur in je brijvoer. Zo doe je dat!

Voor een optimale darmgezondheid en het goed functioneren van de maag en de darmen is de vezelfractie en structuur dus van belang. Dit was natuurlijk altijd al zo. Toch was de focus voorheen vooral fijner is beter.

Fijn malen geeft immers het grootst mogelijke aangrijpingsoppervlak voor verteringsenzymen en daarmee een scherpere voerconversie. Bij gezonde, probleemloze, omstandigheden geldt deze regel wellicht nog steeds. Zodra er echter druk op de (darm)gezondheid ligt, of de omstandigheden suboptimaal zijn, is de bewerking van grondstoffen en de structuur van het rantsoen van steeds groter wordend belang.

Voor brijvoer is het invoeren van structuur en voedingsvezel nog niet zo simpel. De meeste natte bijproducten bevatten lage celstofwaardes (vezels). En als deze al wel wat hoger zijn, dan leveren ze weinig bijdrage aan enige vorm van structuur of regulering van de passagesnelheid. Enkel het nutriënt ruwe celstof geeft dus niet voldoende informatie om een grondstof juist in te schatten.

In bovenstaande tabel staan de hoofdgroepen aan bijproducten en veelgebruikte droge grondstoffen. Een aantal van de bovengenoemde eigenschappen zijn hierin opgenomen. De korte conclusie hieruit is dat vanuit de bijproducten slechts een zeer beperkt wordt bijgedragen aan de gewenste eigenschappen, of structuur.

Om dit duidelijker te laten zien hebben we diverse bijproducten afgezeefd op het lab om de foto's en verdeling bij diverse producten daarvan te bekijken. Je kunt dit bestand hier downloaden.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »