Maispercelen+melden+bij+RVO%2Enl
Nieuws
© Jos Thelosen

Maispercelen melden bij RVO.nl

Percelen op zand- en lössgrond waar dit jaar mais wordt geteeld, moeten worden gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in de periode van 20 januari tot en met 15 februari. Voor die maispercelen is de eerste mogelijkheid om er drijfmest en zuiveringsslib op uit te rijden 15 maart.

Deze verschoven uitrijdatum voor maispercelen hoort bij de maatregelen uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn en past bij precisiebemesting. Dat betekent dat de juiste mest, op de juiste manier, op het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid in de grond komt. Als vanaf 15 maart mest wordt uitgereden, is de tijd tussen bemesten en opname door het gewas korter. Dat maakt de kans kleiner dat nitraat en fosfaat uit- of afspoelen.

Toch is die wijziging van het Besluit gebruik meststoffen nog niet definitief. Op 6 januari 2021 is het wijzigingsbesluit, waarin de maatregel over de aangepaste uitrijperiode voor maispercelen is verwerkt, gepubliceerd in het Staatsblad. De dag ervoor is het opgestuurd naar de Eerste en Tweede Kamer voor de 'nahangprocedure', het moment waarop het parlement een definitief besluit bespreekt. De verwachte datum van inwerkingtreding van het besluit is vier weken na publicatie in het Staatsblad, 3 februari dus.

Meldingen van de percelen waarop mais gaat worden geteeld, worden gezien als voorlopig. Als het wijzigingsbesluit definitief is, registreert RVO.nl de voorlopige meldingen als definitieve meldingen. Het advies is daarom om percelen nu al bij te werken in Mijn percelen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer