Bigoverleving+beter+met+tweefase+kraamstalvoer
Bedrijf in Beeld
© Van Assendelft fotografie

Bigoverleving beter met tweefase kraamstalvoer

Mark Bosch kampte vorig jaar met diarree bij de biggen in het kraamhok. Door over te schakelen naar een tweefase kraamstalvoer is dat nu voorbij. Samen met andere maatregelen is de bigoverleving daardoor flink verbeterd van 85 naar 90 procent.

Vanaf opleg tot twee dagen na werpen, krijgen de zeugen een prelactovoer. Hierdoor is de spanning op de uier van de zeugen verleden tijd. De biggen nemen nu optimaal biest op en blijven goed doordrinken.

De goede biestopname betekent dat de biggen genoeg antistoffen binnenkrijgen tegen diarree en dat is een belangrijke reden dat de bigoverleving is verbeterd. Daarbij maken de zeugen veel antistoffen, doordat ze einde dracht een vaccinatie krijgen tegen E. Coli, Clostridium en Rota/Coronavirus.

Biggenlamp dag voor werpen aan

Om de bigoverleving te verbeteren, werden op klimaatgebied de puntjes op de i gezet door de biggenlamp een dag voor werpen aan te doen. Nu is er geen kans meer dat biggen na de geboorte het warme nest niet meer vinden. Daarnaast is er rond de geboorte extra aandacht voor de zeugen en pasgeboren biggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer