Het+moet+wel+praktisch+blijven
Blog
© MS Schippers

Het moet wel praktisch blijven

Dat krijg ik vaak te horen over wijzigingen die slim zijn om door te voeren op een varkensbedrijf. Vaak gaat het dan over goedbedoelde adviezen vanuit adviseurs aan varkenshouders. Of tips van de varkenshouder zelf naar zijn personeel. Het gevolg is vaak dat adviezen zonder draagvlak worden doorgevoerd en verwateren. Bij hygiëne is dit aspect zeer belangrijk: iedereen op de werkvloer moet die aanpassingen goed uitvoeren. Die wijzigingen raken de dagelijkse praktijk 24/7.

Daarom heb ik een HyCare WhatsApp groep opgericht. OP die manier wil ik juist het praktische hygiëneadvies delen. Zaken die gemakkelijk en praktisch zijn om in te zetten.

Mijn eerste 3 praktische hygiënetips:
1. De meest praktische manier om laarzen goed te reinigen is door een mini hoge druk spuit te gebruiken. Goedkoop in aanschaf en effectiever dan een laarzenborstel.
2. Monteer bij iedere afdeling een hoge druk spoelmogelijkheid. Met hoge druk leidingen spoelen is zeer effectief. Combineer dat met een transparant stukje waterleiding, zodat eventuele opbouw van biofilm snel wordt opgemerkt.
3. Introduceer in kraamadelingen de term “Alarmhokken”. Dit zijn hokken waar bijvoorbeeld diarree is uitgebroken. Dit is enorm besmettelijk en actie is nodig. Maak dat voor iedereen herkenbaar met roodwit afbakenlint. Dit betekent dat niemand dit alarmhok zomaar mag betreden. Als het gevaar is geweken dan knip je het lint voor 90% weg. Het restje laat je hangen voor extra aandacht voor de schoonmaker (bijv. twee keer inschuimen).

Maar mijn belangrijkste tip bij elke wijziging of advies: kijk of hiervoor draagvlak is en/of dat iedereen in de stal ook verwacht dat het werkelijk realiseerbaar is. 24/7. Ga met elkaar het gesprek aan over hoe het wél kan als niet alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat zorgt ervoor dat iedereen weet wat er gebeurt zodat werkelijk veranderingen zijn door te voeren. Want het moet wel praktisch blijven.
Om geen tips meer te missen nodig ik jullie uit voor mijn What’s app groep, aanmelden kan via deze link. Wees gerust: enkel de beheerder kan berichten plaatsen.

Arjan Wermink Hygiënespecialist MS Schippers

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer