To+castrate+or+not+to+castrate%2E%2E%2E
Blog Zoetis

To castrate or not to castrate...

‘To castrate or not to castrate, that’s the question’ (1). Dat was ook de vraag die menig overheid zich de afgelopen periode stelde. Varkensvlees is gezond, voedzaam en smaakt ook nog eens heerlijk, vind ik persoonlijk. Ik eet graag een tosti ham-kaas, een karbonaadje bij het avondeten. Ook een braadworst mag niet ontbreken als we thuis stamppot eten. Alleen al bij de gedachte aan al dat lekkers, loopt het water me in de mond.

Alhoewel, als ik heel eerlijk ben…. soms gebeurt er iets eigenaardigs als ik dat lekkere karbonaadje in de pan leg. Dan begint het in mijn keuken afschuwelijk te stinken. “Bah, een beer!” denk ik dan vol afschuw. De vuilnisbak gaat open en de volledige inhoud van de pan kieper ik erin. Berengeur. Een ongewild fenomeen, maar onherroepelijk verbonden aan het slachten van beren.

Een ander fenomeen is het dierenwelzijn. Dat komt (gelukkig) steeds hoger in ons vaandel te staan. En bij een beter dierenwelzijn past een dier willens en wetens pijn doen natuurlijk niet. Onverdoofd castreren is iets waar de Nederlandse consument van gruwt. Maar ja, die berengeur die voor kan komen bij ‘intacte’ beren, dat willen we eigenlijk ook niet.

Wist je eigenlijk dat er een vaccin bestaat tegen berengeur? Stel je voor: niet castreren en tóch geen berengeur. Geen leed én geen stank. Ik ben vóór!
Tot op heden zijn er nog geen Nederlandse slachterijen die beren accepteren die met Improvac gevaccineerd zijn tegen berengeur. Onbegrijpelijk als je bedenkt wat voor dierenleed - maar ook mensenleed (in de keuken dan ??) - ermee voorkomen kan worden.

De Duitse slachterij Tönnies heeft eind oktober officieel aangekondigd met Improvac behandelde varkens te accepteren en daar geen berenkorting op te verrekenen. Om in de quotes te blijven: “That’s one small step for man, one giant leap for swine-kind” (2).

Anke Verhaegen
Varkensarts bij Zoetis


  1. To be or not to be, that’s the question (William Shakespeare, Hamlet)

  2. That’s one small step for man, one giant leap for mankind (Neil Armstrong)

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »