Immuunsysteem+big+bij+geboorte+klaar+om+te+beschermen
Nieuws
©

Immuunsysteem big bij geboorte klaar om te beschermen

Biggen worden in principe geboren zonder actieve afweer tegen ziektekiemen uit hun directe omgeving. In eerste instantie zijn ze dan ook afhankelijk van de immuniteit die ze via de biest van de zeug meekrijgen (maternale immuniteit). Toch begint de ontwikkeling van het immuunsysteem van een big al voor de geboorte. In sommige gevallen kunt u de immuniteit dan ook versterken met (vroege) vaccinatie. Stel uzelf de vraag: wat is uw beoogde vaccinatiedoel, op welk moment bestaat de kans op een nieuwe infectie en wanneer hebben uw biggen dus bescherming nodig? Ontwikkeling immuunsysteem

Vanaf dag 70 van de dracht is het immuunsysteem van de nog ongeboren big al dusdanig ontwikkeld dat het in principe in staat is om actief afweer op te bouwen. Zodra de big geboren wordt, rond dag 115, is het immuunsysteem dus al een tijdje ontwikkeld en klaar om (naast de biest) de big te gaan beschermen. Gedurende de eerste levensmaanden wordt het als het ware 'aangeleerd' om optimaal te reageren op externe factoren: niet te zwak maar ook niet sterker dan nodig is. 'Immunity gap' beperken Het voordeel van vroeg in de biggenfase vaccineren is dat u een zogenaamde 'immunity gap', de periode waarbij maternale antistoffen zijn verdwenen en de big zelf nog geen actieve afweer heeft opgebouwd, kunt beperken. Meer weten over vroege (PRRS) bescherming van biggen? Klik hier voor meer informatie. Referentie: Cox Eric, Ontwikkeling van immuunsysteem en immuniteit (bij varken), Gent Universiteit

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer