Gouden+Regel+2%3A+Leg+biggen+over+tussen+24%2D48+uur+na+geboorte
Nieuws Boehringer Ingelheim

Gouden Regel 2: Leg biggen over tussen 24-48 uur na geboorte

In ons eerdere artikel over Gouden Regel 1 hebben we toegelicht waarom het verstandig is om het overleggen van biggen tijdens de zoogperiode te minimaliseren. Soms is overleggen echter onvermijdelijk. Deze biggen kunnen het beste worden overgelegd tussen 24 en 48 uur na de geboorte. Waarom? In dit artikel leggen we het uit. De 10 Gouden Regels vormen een belangrijk deel van het stevige fundament dat nodig is om PRRS op het vermeerderingsbedrijf effectief aan te pakken. Antistoffen en afweercellen

Vanaf de geboorte van de eerste big halveert de concentratie aan Immunoglobuline G (IgG) antistoffen in de biest in circa 12 uur tijd. IgG is voor biestimmuniteit de belangrijkste antistof. Des te eerder een big biest opneemt, des te meer IgG het kan opnemen. Naast antistoffen bevat biest ook afweercellen. Afweercellen worden alleen goed opgenomen van de eigen moeder. Afweercellen in de biest van andere zeugen zijn voor de big lichaamsvreemde cellen en worden niet opgenomen. In de eerste 24 uur moet een big minimaal 250 gram biest drinken om te voorzien in voldoende opname van:

  • Energie
  • Biestimmuniteit
  • Groeifactoren

  Verdeling biest In verhouding tot het aantal biggen dat per worp levend geboren wordt, produceert een zeug vaak maar net genoeg biest. Die hoeveelheid moet dus goed onder de biggen verdeeld worden. Leg biggen over tussen 24-48 uur na geboorte Beeld: Boehringer Ingelheim Al voor dat de biggen één dag oud zijn, is er sprake van een zekere ‘speenrangorde’. Verschillende onderzoeken laten zien dat biggen overleggen ná 24 uur veel meer onrust geeft dan overleggen vóór 24 uur. Die onrust (stress) zorgt er niet alleen voor dat een overgelegde big in eerste instantie gewicht verliest, maar ook de nieuwe toomgenoten verliezen gewicht! Vanaf drie dagen leeftijd neemt de immuniteit vanuit de biest af, waardoor het risico van ziekteverspreiding als gevolg van overleggen toeneemt. De genoemde ondergrens van 24 uur is vanzelfsprekend niet zwart-wit. Het overleggen van biggen tussen de 12 en 24 uur, in combinatie met de opname van voldoende biest van de eigen moeder, is in de praktijk vaak lastig uitvoerbaar. Indien noodzakelijk is biggen overleggen tussen de 24 en 48 uur meestal wel goed uitvoerbaar. Gratis poster De 10 Gouden Regels zijn onderdeel van de Totale PRRS Aanpak, een bijdrage aan een stevig fundament dat nodig is voor gezonde dieren op uw bedrijf. ‘Leg biggen over tussen 24-48 uur na geboorte’ is Gouden Regel 2 op de nieuwe 10 Gouden Regels poster van Boehringer Ingelheim. Iedereen een PRRS-vrije big! Bent u varkenshouder en heeft u interesse in de stalbestendige, op humoristische wijze geïllustreerde 10 Gouden Regels poster op A1-formaat? Vraag de poster nu aan en krijg ‘m gratis thuis gestuurd.

Tekst: Martijn Steenaert, varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim Geraadpleegde bronnen:

  • Boehringer-Ingelheim (2018) Biestmanagement en Biestposter
  • Alexopoulos et al. Animals(2018), 8, 38; doi:10.3390/ani8030038
  • Rathkjen and Dall Acta Vet Scand(2017) 59:4 DOI 10.1186/s13028-016-0270-z
  • Vrielinck Universiteit Gent (2014) Literatuurstudie

  Dit artikel is ook verschenen in het varkens.nl magazine editie mei 2019. Eerder verschenen Gouden Regels:

Over Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een internationaal, innovatief farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe...

Lees verder »