Wat+is+echt+belangrijk%3F
Blog
©

Wat is echt belangrijk?

Momenteel ben ik op reis in Scandinavië met de collega’s van ons Nordic team. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in Finland waar wij als team de integratie HKScan bezoeken.

Wat is echt belangrijk op gebied van varkens houden? Ik schrijf deze bijdrage tijdens mijn support bezoeken aan varkensbedrijven in Spanje. Vorige week was voor hetzelfde in Roemenië. Beide landen zijn totaal verschillend als gaat om leven en voorzieningen. Echter wat betreft varkens houden gaan deze landen meer en meer op elkaar lijken. En bijna moet ik zeggen: helaas. Wat betreft gezondheid(s)management zie ik dat er grote stappen worden gezet. Varkensbedrijven in beide landen willen alleen maar PRRS-vrije dieren of zelfs alleen maar SPF dieren! Wat betreft management, huisvesting en voeding kunnen de landen elkaar op dit moment te handen schudden.

Het buitenland ontwikkelt zich snel, zo niet heel erg snel als het gaat om technische resultaten. Was het in het verleden nog zo dat wij in Nederland gemakkelijk 2 tot 3 biggen beter draaiden, het verschil wordt snel kleiner en kleiner.

De echt ertoedoende bedrijven in het buitenland hebben vaak meer dan 10.000 zeugen en bijhorende vleesvarkens, voerfabriek, slachterij en verkoop. Ze produceren volgens strakke protocollen en werkwijzen. Simpelweg omdat het anders niet meer te managen is.

Echter…… ook in het buitenland geldt dat hogere productie meer stalruimte vraagt en dat er extra aandacht nodig is voor aangepaste voeding en voeders. Opeens zie ik veel overeenkomsten. Ook in Nederland stijgt elk jaar het aantal gespeende biggen, stijgt de groei etc. Echter groeien de vierkante meters stal ook? Kunnen wij gemakkelijk adapteren met een aantal voeders?

De overeenkomst tussen Nederland en het buitenland is bijvoorbeeld het proces van meer stalruimte creëren. Het is altijd achter de feiten aan lopen. In de tussentijd zorgt dat voor veel stress, extra arbeid, meer onrust, een zoektocht naar halve oplossingen en uiteindelijk de ervaringen achteraf wanneer de benodigde ruimte er staat.

Kortom wat is echt belangrijk in de varkenshouderij: De productie moet in harmonie zijn met de productiefaciliteiten. Dan alleen is efficiënte productie mogelijk. En wat net zo belangrijk is: efficiënter werken leidt tot meer werkplezier en betere resultaten. Ook in mindere tijden!

Chris Opschoor, Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer