Varkens-oren

Binnenkort opent ons praktijktrainingscentrum zijn deuren. Er wordt keihard gewerkt om de laatste puntjes op de ie te zetten. Na een jaar van plannen maken, beslissingen nemen en handen uit de mouwen openen we op 15, 16 en 17 april de deuren voor het ‘publiek’. Wat kijk ik daar naar uit.Het is het eerste stukje van een droom die werkelijkheid wordt. Anderhalf jaar geleden stond ik met een papier in m’n hand waarop geschetst was hoe ik de kennisinfrastructuur voor de Nederlandse varkenshouderij beter wilde maken. En nu staat daar een prachtige stal met interne trainingsfaciliteiten. En hebben we daar inmiddels ook een groep enthousiaste varkenshouders aan verbonden die op hun eigen bedrijf trainingen gaan verzorgen.

Het is ook nodig. Onze kennis is onze kracht. De sluiting van Hilckmann toonde wat mij betreft nog maar weer eens aan hoe kwetsbaar we zijn als exportland in het kader van de vierkantsverwaarding van varkensvlees. We concurreren op de wereldmarkt en zijn niet uniek in het leveren van producten die we ‘kwijt moeten’. Dat kost ons geld.

Daarom moeten we ons businessmodel omgooien. De varkens zijn de basis, de kennis is de kers op de taart. We leveren varkens en vekopen kennis. Daar is ons model van Varkens.nl op ingericht. De kennis die in boerenhoofden zit, eruit halen. Een hecht samenspel tussen varkenshouders, agribusiness, onderzoek en onderwijs.

Wat we hier leren, gaan we elders verkopen. Het wordt tijd dat we met z’n allen gaan staan voor ons belangrijkste exportproduct: kennis. Uniek in de wereld, met enorme toegevoegde waarde voor de klant. Op naar de vierkantsverwaarding van kennis. Met vergoeding voor iedereen die daaraan een fundamentele bijdrage levert. Van varkens-oren naar ‘boeren horen’.Janneke Janssens, Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer