Nieuw crisisgeld nodig

Maandag (vandaag) betoogden vele boeren weer in Brussel. Met trekkers en spandoeken eisten ze hulp wegens de lage prijzen. Ze blokkeerden de weg voor de Europese Commissie en de landbouworganisatie Copa-Cogeca. Hun zorgen zijn volkomen begrijpelijk.
De vraag is nu: moeten er nieuw geld uit het crisisfonds van de EU-landbouwbegroting komen? De crisisreserve is er voor alle sectoren in nood, zoals op dit moment de varkenshouderij.

Veel Nederlandse varkensboeren lijden al maanden verlies omdat ze hun dieren ver onder de kostprijs moeten verkopen. Sinds het begin de Russische boycot is de verhouding tussen vraag en aanbod op de varkensmarkt volledig uit balans geraakt. Daar moet Europa nog eens met Rusland over praten.

Voor Nederlandse boeren komen daar nog eens extra kosten bij: Een Nederlandse varkensboer is 20 cent per kilo geslacht gewicht kwijt aan natuur- en milieu-eisen, zijn Duitse collega slechts 7 cent. Dat heb ik donderdag nog eens nadrukkelijk gezegd in het Europees Parlement. Tot mijn vreugde denken veel collega's in het parlement er ook zo over.

De grote problemen steken namelijk niet alleen in Nederland de kop op. Van Frankrijk en Vlaanderen tot in Roemenië klagen varkensboeren dat ze geen geld meer hebben voor het voer, medicijnen en andere kosten. Zo kan het niet doorgaan: Europa moet een sterke landbouw houden. Anders worden onze 500 miljoen consumenten speelbal van de machtspolitiek van de grote landen. Zelfbeschikking is het hoogste goed dat we moeten beschermen!

De noodzaak is duidelijk! We willen géén herhaling van de situatie van vorig jaar. Toen had Brussel ook crisisgeld uitgetrokken, na forse protesten. De Nederlandse varkenshouders kregen 10 miljoen euro toebedeeld. Na overleg met de sector heeft de regering dat geld aan andere doelen besteed. Het geld heeft de situatie voor de boer niet structureel verbeterd. Het was een doekje voor het bloeden.

Het Europarlement houdt eind april een hoorzitting over de hoge kosten en vele regels voor de landbouw. Daar wordt gesproken over mogelijke oplossingen. Nu is het nog niet te laat. Mijn grote zorg is: houden wij varkenshouderij over en gaat de melkveehouderij straks niet dezelfde kant op?

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer