Niet opslaan, maar herstructureren

NVV en LTO zijn niet blij met de voorstellen die het EU-parlement heeft gedaan ter ondersteuning van de varkenssector. De mogelijkheden tot landelijke steun en opslagregeling zullen de markt verder verstoren. Een herstructurering van de sector, zoeken naar alternatieve exportmarkten en bijvoorbeeld zorgen voor een gelijk speelveld zijn volgens de organisaties betere keuzes.

Landelijke ondersteuning van varkenshouders geeft concurrentievervalsing en is mogelijk reden voor uitbreiding van de productie, aldus de organisaties. De opslagregeling voor varkensvlees geeft hooguit een korte impuls tot een betere prijs. Maar op enig moment moet het vlees weer uit de opslag en heeft dan een prijsdrukkend effect. Ook ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders, is daarom faliekant tegen de opslagregeling.

Volgens NVV en LTO zijn andere maatregelen als tijdelijk vervroegd slachten, minder zeugen in de EU en een Europese quotering betere keuzes. De organisaties willen daarom ook ondersteuning vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor een herstructurering van de varkenssector in Noordwest-Europa. Dat moet kunnen omdat er aan de andere kant middelen vanuit de GLB worden gebruikt om de varkensproductie in Oost-Europa te stimuleren.

Tegelijk is het dan volgens LTO en NVV nodig om te zorgen voor een gelijk speelveld in heel Europa. De mogelijkheden van lidstaten om extra regels op te leggen moeten worden beperkt. De Europese Commissie moet beter toezien op lidstaten die zich niet houden aan het naleven van de Europese regels op gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn.

Tenslotte is ondersteuning nodig bij de afzet van varkensvlees. Door te zoeken naar nieuwe markten en door het heropenen van de Russische markt. Extra middelen zijn nodig voor de promotie van (Nederlands) varkensvlees. En tenslotte pleiten ze voor ruimte in het (Europese) mededingingsbeleid zodat het oprichten van producentenorganisaties meer kans krijgt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer