Zorgvuldig inzetten antibiotica in hele EU

De landbouw in vooral Zuid-Europese landen mag niet langer kwistig antibiotica gebruiken. Door overmatig gebruik werkt antibiotica minder goed tegen infecties en ziektes. Het Europees Parlement heeft daartoe voorstellen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik aangenomen.

"Nederlandse boeren geven al het goede voorbeeld. Andere Europese landen moeten ons nu volgen", vindt Annie Schreijer. "Antibiotica moet daar zorgvuldiger en proportioneler worden toegepast, in het belang van zowel mens als dier."

Om het gebruik aan banden te leggen, wordt ook de makkelijke online verkoop van antibiotica voor dieren verboden. De etiketten van diergeneesmiddelen moeten bovendien duidelijker waarschuwen tegen overmatig gebruik. Ook blijven homeopathische middelen toegestaan voor het toepassen bij landbouwdieren.

Antibiotica helpt mensen en dieren sneller te herstellen van ziektes. Maar bij overmatig gebruik raken bacteriën gewend aan de antibiotica, ze kunnen dan moeilijker worden bestreden. "Zo'n situatie moeten we krachtig helpen voorkomen", aldus Schreijer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer