Varkens en asielzoekers

Dagelijks is er nieuws in de media over vluchtelingen die in Europa hun heil zoeken. Zowel de politiek als de burgers zijn sterk verdeeld over het hoe, hoeveel en waar. Gemeenten nemen besluiten over te vestigen AZC ’s en vervolgens komen burgers in opstand.

Wat mij betreft heeft iedereen recht op een mening en de vrijheid om daar uiting aan te geven. Ik heb echter wel een aantal zaken in de media voorbij zien komen, waar ik echt onpasselijk van word. Op meerdere plaatsen in Nederland hebben tegenstanders van de komst van een AZC dit ter plekke laten zien door het ophangen van dode varkens of het neerleggen van varkenskoppen. Op andere plaatsen waren pamfletten opgehangen met tekeningen van varkenskoppen erop. Kennelijk is een dood varken het ultieme symbool van afschrikking.

Ik ben er trots op dat ik al jaren werkzaam mag zijn in varkenshouderij. Dat dode varkens als symbool ter afschrikking worden gebruikt, geeft de gehele varkenshouderij een negatief imago. Het is bovendien een anoniem protest dat wars van normale democratische wegen onze sector stigmatiseert. Volgens mij zitten we daar als varkenshouderijsector niet op te wachten.
Bij deze wil ik een dringende oproep doen om te stoppen met het gebruik van het varken als symbool van verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het creëren van een negatief imago dat gekoppeld is aan een politiek standpunt, schaadt de consumptie van varkensvlees en het maatschappelijk draagvlak van de varkenshouderij.

Varkens en varkensvlees dienen te worden geassocieerd met gezond, veilig en lekker eten.

Kasper Bekker
Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer