Staart bij een op vijf dieren beschadigd

De varkenssector mag hopen dat de termijn waarop een coupeerverbod wordt ingesteld nog ver in de toekomst ligt. En dat het op EU-niveau ingevoerd gaat worden, anders wordt het nog lastiger om concurrerend varkens te houden in Nederland.

Onderzoek bij het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel wijst namelijk uit dat het houden van varkens met intacte staarten nog niet mogelijk is zonder problemen te hebben met staartbijten. Iets meer dan 80 procent van de 1428 van geboorte tot slacht gevolgde varkens hadden geen zichtbare beschadiging van de staart. Dit betekent dat een op de vijf varkens met intacte staart dus wel in meer of mindere mate met staartbijten is geconfronteerd. En dit in een situatie waarbij dierverzorgers van VIC Sterksel extra gefocust waren op het bijtgedrag. Ook hadden zij een scala aan maatregelen voorhanden om het tij te kunnen keren als zich bijtproblemen voordeden.

Tijdens de LIV in Venray werden deze resultaten van de eerste stap in het routeplan ‘Varkens houden met een krul’ van de Werkgroep Krulstaart gepresenteerd door Marion Kluivers van Wageningen UR. “Om bijtproblemen te verhelpen is er geen gouden standaard”, benadrukte Kluivers. ‘Er is niet één oplossing die in elk geval effectief is. De ervaring en alertheid van dierverzorgers zorgen echter wel voor een toename van het succeseffect.” 

Lees hier het hele rapport.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer