Sneak preview voor Merensteyn-leden

Bij een vrij onopvallende groene loods op een modderig terrein stonden op 6 maart twee rijen met geparkeerde auto’s. Mestac nodigde zaterdag alle 95 Merensteyn-deelnemers uit op de locatie aan de Steegse Peel in Ysselsteyn. Vrijwel alle veehouders kwamen graag als eerste kijken naar hun mestverwerkingsproject.

Deze sneak preview voor de mestleveranciers gebeurt voordat de installatie wordt opgeleverd en het proefdraaien begint. “Vanaf 1 april zal de vrij ver geautomatiseerde installatie in werking zijn”, verwacht Mestac-voorzitter Gerard de Jong, die blij is met de grote betrokkenheid van de Merensteyn-leden. “Zij krijgen daarom ook deze primeur, maar later in het jaar komt er nog een algemene open dag.”

Achter de loods liggen twee grote mestzakken. In de hal staan de verschillende hightech onderdelen van de installatie compact en overzichtelijk opgesteld. Manager bij Mestac, Ben Rooyackers verwelkomde de producenten van mest bij hun eigen project. “Voel jullie thuis want deze installatie is ook een stukje van jullie zelf.”

Met groepjes liep hij langs de twee zeefbandpersen, de flotatie-unit, de drie stellages met de omgekeerde osmose-installatie, de twee papierfilters en de koolstoffilter. De route liep ook door de ruimte voor de procesbesturing en het kantoorgedeelte. “In eerste instantie zal opgestart worden met een verwerkingscapaciteit van 100.000 ton per jaar”, legt Rooyackers uit. “Maar de installatie kan met andere pompen erop de dubbele capaciteit aan.”

De verwerking van een kuub drijfmest bij Merensteyn levert circa 700 liter water op dat zo teruggegeven kan worden aan het oppervlaktewater. Daarnaast blijft een dikke organische fractie over van 250 tot 280 kilo en een beperkte hoeveelheid verzadigde fractie uit de koolstoffilter. De Jong: “Om de ammoniak- en geuruitstoot te beperken zal in een later stadium ook nog een luchtwasser geïnstalleerd gaan worden. We moeten eerst kijken wat er aan luchtjes vrijkomt als we hier op volle capaciteit aan het draaien zijn.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer