Gericht voeren op kwaliteit vlees

Het optreden van PSE, de hoeveelheid Omega-3 vetzuren en bijvoorbeeld de hardheid van het spek zijn met voeding te sturen. Als een concept daarom vraagt, kan de varkenshouder hierop inspelen. Dat zei Patricia Beckers, manager Nutritie en Innovatie bij ForFarmers op de Kennissessie Sturen op kwaliteit vleesvarkens in Dalfsen.

Vleeskwaliteit kent verschillende aspecten. Een bekend punt is bijvoorbeeld PSE-vlees. Dat staat voor bleek, zacht, waterig vlees. Dat vlees ziet er minder smakelijk uit, geeft dripverlies en beperkt de houdbaarheid. Belangrijkste oorzaak hiervan is stress; sressgevoelige varkens hebben er dan ook meer last van. In België komt PSE momenteel bij 20 procent van de slachtvarkens voor, gemiddeld in de EU is het 8 procent. “Via de keuze van veevoergrondstoffen is PSE niet te beïnvloeden”, weet Beckers. “Wel heeft toevoegen van extra magnesium in de laatste vijf dagen een positief effect. Daarnaast is te kort vasten voor transport van de vleesvarkens naar de slachterij negatief voor PSE.”

Met de voersamenstelling kan een varkenshouder wel heel goed sturen op bijvoorbeeld de samenstelling van het vet. “Bevat het voer veel Omega-3-vetzuren, dan komt dat ook in het vet terecht”, zegt Beckers. “Geef je veel onverzadigde vetzuren, dan wordt het steviger. Voer je helemaal geen vet, dan zal het varken zelf vetzuren maken. Die zijn onverzadigd en geven steviger spek.”

De smaak van vlees komt vooral vanuit het vet. Ruikt het vet naar vis of is het ranzig, dan heeft dat een negatief effect. Beckers: “Voer daarom geen visproduct aan het eind van het groeitraject van vleesvarkens. Ranzigheid kun je voorkomen met voldoende vitamine E in het voer. Berengeur zit ook in het vet. Via bietenpulp in het voer kan je dat enigszins verminderen.”

De hardheid van vet en de hoeveelheid intramusculair vet hebben ook invloed op de malsheid van vlees en daarmee op de smakelijkheid. “De hardheid van vet kun je met de grondstoffen beïnvloeden”, zegt Beckers. “de hoeveelheid intramusculair vet niet. Vlees kun je ook malser maken door onbeperkt te blijven voeren, al kan krijg je dan wel een dikkere speklaag.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer