Gezondheidsstatus monitoren

Op het kernfokbedrijf van René Witlox wordt de gezondheidsstatus van de fokvarkens voortdurend gemonitord. Daardoor houdt de fokker constant in de gaten hoe het er voor staat met de gezondheid. “Dan weet ik zeker dat ik gelten aan mijn klanten lever met een robuuste weerstand.”

Driemaal per jaar neemt dierenarts Jozef Kwinten van VGTZ de bloedmonsters. Daarbij neemt hij bloed af van biggen, van jonge zeugen en oudere worpszeugen en van twee leeftijden fokgelten. De monsters worden opgestuurd voor de ResPig-analyse.

ResPig kijkt daarbij op wens van de klant naar PRRS, circo, griep en Mycoplasma. Daarnaast is het mogelijk om aanvullend te zoeken naar bijvoorbeeld App en Glasser. Verder neemt René geregeld speekselmonsters. Bij onderzoek hiervan is dan eventueel de ziekteverwekker zelf te vinden. Dat gebeurt maar af en toe en vaak is het dan griep. Die ziektekiem is moeilijk buiten de deur te houden.

Uit de onderzoeken is te zien hoe het verloop is van de verschillende ziekten op het bedrijf. René streeft daarbij naar een zo laag mogelijk en stabiel niveau. Van een ziekte als App lijkt het fokbedrijf bijvoorbeeld helemaal vrij van klachten. Omdat enkele klanten op hun bedrijven wel problemen hadden met App vaccineert René de gelten wel tegen deze ziekteverwekker.
PRRS is één van de belangrijkste ziekteverwekkers waar de gelten een goede weerstand tegen moeten opbouwen. Twee jaar geleden is René overgeschakeld van het 6/60 vaccinatieschema naar vier maal per jaar voor de voet weg vaccineren. Sindsdien zijn de uitslagen bij de zeugen stabieler.
Voor de zekerheid worden ook de biggen nog een keer gevaccineerd en de gelten vlak voor leveren.
Bij de onderzoeken worden dan nog wel antistoffen gevonden maar die zijn dan zeer waarschijnlijk alleen maar afkomstig van de vaccinatie. Mocht er een keer een veldvirus binnenkomen dan hebben de zeugen, biggen en gelten een goede weerstand. Ze worden niet ziek en verspreiden de kiem niet.

Bekijk hier de fotoreportage van fokbedrijf Witlox.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer