Meer smaak én mager vlees

De vleeskwaliteit van het varkensvlees moet omhoog, vindt slachterij Belgian Pork Group. Er moet minder PSE-vlees komen, meer smaak maar tegelijk moet wel het hoge vleespercentage blijven.

Het varkensvlees is onvoldoende aangepast aan de wensen van de consument. He is te weinig onderscheidend en mist smaak en/of karakter. Dat was de stelling die Luc Verspreet, bestuurder van de Belgian Pork Group lanceerde tijdens het seminarie op Agridagen in Ravels. Dit bedrijf slacht jaarlijks ruim 4 miljoen van de 11 miljoen varkens in België.

Ruim 63 procent van het publiek was het daar roerend mee eens. Het bleek echter geen eenvoudig verhaal. Volgens Verspreet hebben de varkenshouders prima ingespeeld op de behoefte aan vleesvarkens met een hoog vleespercentage. De Belgische slachterijen kunnen zich hiermee goed onderscheiden van de bijvoorbeeld de Nederlandse, Deense en Duitse slachterijen.Wel nemen de laatste tijd de problemen met PSE weer toe. Dat gaat ten koste van de vleeskwaliteit en daar moeten met name de fokkerij-organisaties dus mee aan de slag.

Een ander punt is de smaak van het vlees. Verspreet: “Er moet meer aandacht komen voor intra-musculair vet. Het vlees is te droog. Zeker me berenvlees is dat een probleem.”“De consument maakt tegenwoordig veel vaker keuzes bij de aankoop van vlees, weet Verspreet. “En als het vlees een keer niet lekker is, koopt men het zomaar niet meer opnieuw. Het product moet weer lekker zijn, zodat iedereen het wil hebben.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer