Winst door varkens te laten ploegen

Een koppeltje zelfredzame Tamworth varkens krijgt vier weken de tijd om een hectare grasland om te ploegen. Natuurboer Richard van Pelt liet het elftal roodharige varkens op 7 februari los op een perceel in Appelscha.

Volgens Van Pelt doen de dieren van nature niets liever dan met hun sterke neus grond omwoelen. En het is een duurzaam alternatief voor de fossiele energie slurpende landbouwmachines. Maar ook de bodemstructuur vaart er wel bij omdat er geen zware machinerie over de grond hoeft. Daarbij verbeteren varkens de bodemvruchtbaarheid met hun mest en zorgen ze dat minder onkruiden gaan woekeren.

Van Pelt is aangesloten bij het concept Natuurvlees van de woeste grond. De varkens bewegen veel en woelen de grond in hun natuurlijke habitat. Hierdoor gaat het varkensvlees ook nog beter smaken. Dus op alle fronten is er volgens hem winst.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer