Het andere GELD

Met het andere GELD bedoel ik andere financiers. Er is namelijk ook ander geld, dan dat van de traditionele bankiers. Het valt mij namelijk op dat de laatste tijd diverse klanten niet meer per definitie bij een bankier zijn gefinancierd. Blijkbaar zijn er dus ook andere geldverstrekkers dan een bankier. Het is nu vaker een uitzondering dan regel bij varkensbedrijven. Toch is deze verschuiving duidelijk zichtbaar.

Wie zijn deze mensen met dat andere geld? Dit is niet echt te vangen in een groep. Dit zijn onder andere bedrijven, particulieren of ondernemers. Maar wat ook zeker opvalt is dat deze geldverstrekker al vaak op één of ander manier een verbinding heeft met het gezin of het bedrijf. Een vorm van persoonlijke binding. Deze persoonlijke binding is vaak gevoed met wederzijdse vertrouwen wat vaak de basis is van het verstrekken van dit andere geld.

Dit andere GELD wordt vaak ingezet omdat een bankier niet wil financieren of juist wil stoppen met financieren of dat je met andere geldbronnen erbij betere voorwaarden krijgt. Er is dus vaak een duidelijk aanleiding om ermee te beginnen.

De oorzaak dat de bankier niet wil financieren heeft natuurlijk te maken met risico’s, maar ook met het veranderende bancaire klimaat. Een aanleiding kan zijn dat de huidige bankier wil stoppen met financieren. Een negatief eigen vermogen vaak gecombineerd met te weinig toekomstperspectief en liquiditeitsdruk, kan daaraan ten grondslag liggen. In sommige situaties kan het andere GELD weer voor perspectief en rust zorgen. Maar dit andere GELD heeft vaak een hoger rentepercentage en ook duidelijke financieringsvoorwaardes. Uiteindelijk willen deze financiers ook gewoon hun geld terug met zo min mogelijk risico en een zo hoog mogelijk rendement.

Is het andere GELD dan de oplossing? Nee, zeker niet. In sommige situaties biedt het een gezin met of zonder het bedrijf weer perspectief en toekomst. Het rendement van een bedrijf zit namelijk niet in de financier, maar in de ondernemers.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer