Passie, overtuiging, trots en broederschap …

 Ik schrijf dit op zaterdagavond, na een uitstap van de personeelsvereniging van Topigs Norsvin. Wij hadden een programma met onder andere een op bezoek bij het Nationaal Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Wij kwamen nogal vrolijk en met Brabantse drukte het complex in en na koffie met verse appeltaart (uitgeserveerd door vrijwilligers die al op leeftijd waren) startte een ‘korte’ rondleiding met een film. Tijdens en na de film werd en was het stil en bleef er een indrukwekkend gevoel hangen  …

Na de inleidende film vertelde onze gids (ouder dan 70) tijdens de rondgang door het museum zonder ophouden over de oorlog. Hij vertelde dat hij Hitler en zijn gangen was nagegaan. Dit om te willen begrijpen wie deze man was en hoe deze man dacht en werkte. Hij is in contact gebleven met Generaal Patton en zijn familie, met oud-strijders en nog veel meer. Hij legde ons uit dat met 500 man de rivier de Waal over varen, zoals bij operatie Market Garden, alleen maar mogelijk was door overtuiging en geloof in hun generaal en broederschap aan hun ‘maatje’ in het team.

Na de lunch zijn we op bezoek geweest bij Wijnhoeve De Colonjes. Dit is een biologische wijngaard die gemanaged wordt door een gepensioneerde deskundige en door passie gedreven innovatieve heren die prijzen in de wacht slepen in en buiten Nederland! Ze lieten via een presentatie zien hoe ze dit hadden gerealiseerd: zo hebben ze bijvoorbeeld slimme machines ontworpen om nachtvorst tegen te gaan. Ook ontwikkelden ze machines die bladeren van struiken afzuigen voor meer zonlicht en ga zo maar door! Zij vertelden ons dat zij al voor opvolging hebben gezorgd door een jonge student aan in dienst te nemen en die op te laten leiden. Deze draait inmiddels mee in het bedrijf! Het bedrijf heeft een wijngaard van 15 hectare en is groeiende. Om het publiek bij hun bedrijf te betrekken en hun passie voor wijn over te brengen bouwen ze een ‘meet en greet centrum’.

Wat ik heb meegenomen van deze personeelsuitstap is de kracht van broederschap, trots en passie. Als ik dit vertaal naar onze sector, dan denk ik dat we het nog beter kunnen doen dan nu. We hebben al veel mensen die trots zijn op wat we met zijn allen samen doen. We hebben er misschien nog wel meer die vol passie aan het werk zijn. Terecht stralen velen van ons trots uit en laten dat zien met open dagen bijvoorbeeld. Toch is niet iedereen trots en vol passie en wij, en dan bedoel ik iedereen in de sector dus ook adviseurs, leveranciers, afnemers en al die anderen die betrokken zijn, moeten ook meer intern trots zijn op de mooie dingen die gebeuren.

Daarmee bedoel ik trots zijn als je samen met je medewerkers een mooi sterk koppel biggen hebt opgefokt voor transport naar de vleesvarkenshouder. Of een ander voorbeeld: trots zijn en passie uitstralen als je samen met de dierenarts een probleem hebt getackeld. Of gewoon op een bijeenkomst vol trots samen met je collega’s een proefresultaat delen. Ik noem naar enkele voorbeelden.

Het zijn vaak maar kleine dingen, maar veel van die kleine dingen bewerkstelligen een grote verandering.

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer