Slimmer en schoner werken lonend

Zowel in de zeugen- als vleesvarkenshouderij kan en moet het steeds efficiënter. De verschillen tussen arbeidsefficiëntie op varkensbedrijven is namelijk groot. Dat bleek tijdens de Kennissessie arbeidsefficiëntie op maandag 11 januari bij ZLTO. Veertig varkenshouders en studenten waren geïnteresseerd om te bekijken hoe ze dat zouden kunnen verbeteren.

Uit de inventarisatie onder de deelnemers bleek er een enorme verschillen te bestaan in de arbeidsefficiëntie. Dit varieerde van 47 tot 128 procent. Een arbeidsefficiëntie van 100 procent komt overeen met 7,5 uur per zeug of 0,6 uur per vleesvarken. De extremen vertalen zich dus concreet in 3,5 uur per zeug (47 procent) tot 9,6 uur per zeug (128 procent).

Ondernemers die efficiënter werken geven als succesfactoren aan: simpel en efficiënt werken, logische looplijnen en gestructureerd werken met een werkplanning.
Minder efficiënte bedrijven zien dat door de lange looplijnen veel tijd verloren gaat: er wordt bijvoorbeeld niet nagedacht over het meenemen van spullen. Ook een te hoge bezetting in de stallen wordt nadrukkelijk aangegeven als oorzaak van het niet efficiënt kunnen werken.

Hans Brummans, meewerkend voorman bij Van Asten Group in Sterksel gaf in zijn lezing als LEAN-ervaringsdeskundige aan, dat het netjes en schoon houden van het bedrijf tijd oplevert. Op hun bedrijf schatte hij de tijdswinst van dit verbetertraject op 5 procent. “Het klinkt simpel, maar schoon maken doet schoon houden”, zegt Brummans. “En dat uit zich in ‘kleine’ dingen: in een schone werkomgeving durft niemand het eerste papiertje op de grond te gooien.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer