Met veel vuurwerk het nieuwe jaar in

De kerstdagen waren weer gezellig. Tijd voor familie en ook een beetje tot rust komen en reflectie. En dan BAM knallend het nieuwe jaar in: nieuwe tijden nieuwe kansen.

Terugkijkend denk ik aan hoe door allerlei fusies uiteindelijk de Coöperatie Topigs gevormd is. Een lange weg met veel veranderingen. In 2014 is er een belangrijke stap gezet en zijn de Research en Development activiteiten en de internationale activiteiten van onze coöperatie gefuseerd met die van de Noorse coöperatie Norsvin. De thuismarkten in Noorwegen en Nederland zijn buiten de fusie gehouden. Deze markten profiteren van de bundeling van krachten maar blijven lokaal aangestuurd door de coöperaties.

Beide coöperaties willen graag invloed blijven uitoefenen in de varkensfokkerij, een sector die de komende tijd sterk consolideert. Wij willen onze leden goede fokkerijproducten bieden tegen een faire prijs. De fusie met Norsvin biedt ons hierin goede perspectieven. Dit jaar komen de eerste nieuwe producten op de markt in Nederland. Nog belangrijker is dat we samen nog betere fokkerij kunnen doen door bundeling van onze financiële middelen en menskracht. Dit resulteert in snellere genetische vooruitgang voor onze klanten wereldwijd maar zeker ook voor onze Nederlandse leden.

Door Topigs Norsvin Nederland en Varkens KI Nederland buiten de fusie te houden en het coöperatiebestuur uit te breiden is er veel meer aandacht voor Nederland en onze leden. We koesteren onze coöperatie en ons motto van boeren voor boeren. We gaan dat in 2016 zelfs versterken. We gaan met vuurwerk het nieuwe jaar in. We hebben grote plannen voor vernieuwing. Daarvoor zijn de contouren in onze ledenraad goedgekeurd. In grote lijn komt het er op neer dat mensen die trouw zijn aan onze organisatie (Topigs Norsvin Nederland, Varkens KI Nederland en Coöperatie Topigs) door ons extra gewaardeerd gaan worden. Onze trouwe relaties helpen mee het bedrijf internationaal sterk te maken. Wij vinden dat die trouwe relaties hier dan ook van mee moeten profiteren.

De plannen in het kort:
- We gaan winstdeling in voeren. Een deel van de winst die we realiseren in Nederland en ook in het buitenland komt hierbij ten goede aan onze leden.
- We onderzoeken de mogelijkheden van het kapitaal in de 'dode' hand.
- We bekijken we de mogelijkheden om leden in te schakelen bij het invullen van de kapitaalbehoefte voor onze internationale groei.
- We gaan investeren in het contact met onze leden en gaan dat via contactavonden en moderne media doen.
- We gaan de kennis in onze organisatie nog beter benutten voor onze leden.

Onze organisatie bevat veel kennis. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. De kunst is om die kennis nog beter bij onze leden te krijgen zodat ze hun voordeel er mee kunnen doen. Een hoog niveau van de Nederlandse varkenshouderij heeft natuurlijk weer een positieve uitstraling op Topigs Norsvin. Ik denk dat we deze win-win situatie nog beter kunnen benutten.

Er wordt dus flink aan onze coöperatie gewerkt. De contouren van bovenstaande plannen staan vast, aan de precieze invulling wordt op het moment nog gewerkt. Een nieuwe coöperatiemanager gaat ons helpen om dit proces flink aan te jagen.

De veranderingen in onze coöperatie zijn een levend proces. Maar goed ook, want als je met vuurwerk het nieuwe jaar ingaat, moet je goed opletten en bestaat ondanks alle voorzorgen ook de kans dat er wat mis gaat. Gelukkig hebben we veel meedenkende actieve leden die ons helpen bij dit proces en ons melden als veranderingen te resoluut gaan of de verkeerde uitwerkingen dreigen te hebben. Dat is het mooie van een coöperatie. Samen met u willen we verder bouwen aan onze coöperatie.

Ik wens u en uw bedrijf alle goeds en succes in 2016

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer