Piétrain kiezen op basis van welzijnsindex

Topigs Norsvin lanceerde begin november 2015 de Topigs Norsvin Animal Welfare Index (TWI) voor Top Pi-eindberen in Duitsland. De TWI maakt het mogelijk om robuustere en gezonder vleesvarkens produceren. De index is gebaseerd op inspecties van vlees- en karkasgegevens van meer dan 90.000 slachtvarkens die bij Westfleisch zijn geslacht.

Door voorspellende informatie te koppelen aan de slachtgegevens van de individuele varkens is de genetica achter de gerelateerde kenmerken voor gezondheid en het welzijn geïdentificeerd. Hierdoor zijn fokwaarden voor kenmerken zoals longontsteking, pleuritis en pericarditis ontwikkeld. Deze fokwaarden zijn gecombineerd in de TWI-index. De erfelijkheid van deze eigenschappen varieert tussen de 6 en 19 procent zodat er gemakkelijk op kan worden geselecteerd en gefokt.

Het is bewezen dat varkens met een lagere kans op het voorkomen van die kenmerken hebben, een hoger rendement oplevert voor de boer. Dankzij de TWI-index kunnen Duitse boeren als eerste Top Pi-eindberen kiezen die nakomelingen opleveren met een lagere kans op ziekten. De inzet van die robuustere en gezondere beren leidt tot een beter dierenwelzijn en verbetert de winstgevendheid.

Volgens woordvoerder Peter Loenen van Topigs Norsvin staat de introductie van de TWI voor eindberen in Nederland nog niet op de agenda.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer