Klimaatverandering aanjager mycotoxinen

Varkenshouders kunnen hun borst nat maken voor mogelijke problemen met schimmelgifstoffen. Door de toename van de temperatuur rukken steeds meer schimmelsoorten op naar noordelijke graanteeltgebieden. Die schimmels produceren mycotoxinen die nadelig kunnen zijn voor de gezondheid van de varkens.

Een van die nieuwe mycotoxinen is enniatine. Dat is een mycotoxine afkomstig van een schimmel die vooral zit in stro en in blad van maïs.
Voor varkenshouders hoeft deze mycotoxine niet zo’n probleem te zijn dus. Maar het is wel zeker dat er steeds nieuwe schimmels en mycotoxinen bij komen. Daarbij veranderen de genetische eigenschappen van de schimmels en kunnen ze een groter risico gaan vormen. Tenslotte is het bijna altijd zo dat er op granen meerdere schimmels zitten. De verschillende mycotoxinen kunnen elkaar versterken.

Om mogelijke problemen te tackelen is het van belang dat varkenshouders die zelf granen inkopen, hun grondstoffen goed bemonsteren. Dat moeten ze als het ware op dezelfde wijze uitvoeren als de mengvoerbedrijven dat doen. Vergaand schonen van granen kan flink helpen om de hoeveelheid mycotoxinen omlaag te brengen. De meeste mycotoxinen zitten immers op het kaf, de buitenzijde van de graankorrels. 

Dit was een van de punten die werden besproken tijdens de bijeenkomst over mycotoxinen van De Heus Voeders.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer