Kostprijs 40 euro per big

De kostprijs per big kan in Nederland omlaag naar 40 euro. Dit geldt ook voor een bedrijf met meer dan 1.000 zeugen dat zijn biggen afzet op de buitenlandse markt. Dit was de conclusie na onderzoek van de gegevens van een individueel varkensbedrijf. Tevens was dit bedrijf in staat om een maximale prijs op de buitenlandse afzetmarkt te realiseren omdat meer dan 98 procent van de biggen exportwaardig waren.

Hoe dat mogelijk is? Door te investeren in elk onderdeel van je bedrijf waarmee je de kostprijs kunt verlagen. Denk aan voer, fokgelten, ki, veekosten, mest, rente, onderhoud en energie. Hieronder is de situatie weergegeven die mogelijk is.

In mijn ogen zit het niet in de gekozen investering, maar de drang van de ondernemer om elk onderdeel van bedrijf op zichzelf optimaal te maken. Telkens moet hij zich de vraag stellen kan ik dit zelf niet beter of moet ik dit een ander laten doen?

Een voorbeeld: waarom niet zelf sperma vangen? Wat moet ik hiervoor doen? Wat zijn de risico’s? Hoe kan ik deze risico’s beheersbaar maken?
Er is veel drang om onderdelen op detail uit te zoeken en dan een beslissing te nemen. Hierbij wordt vaak sneller gekozen om onderdelen zelf uit voeren en niet door een externe partij.

Langs de kostprijsbeheersing wordt er ook geïnvesteerd in de kwaliteit van een big om een maximale opbrengstprijs te realiseren. Product moet TOP zijn. Elk onderdeel om betere kwaliteit bij afnemer te krijgen, moet je aangrijpen.

Waarom? Elk bedrijf kan een lage kostprijs realiseren en de opbrengstprijs maximaliseren. Deze combinatie zorgt ervoor dat een ondernemer altijd zelf aan stuur blijft qua rendement en liquiditeit. In mijn ogen is dit bittere noodzaak in tijden dat geld weliswaar goedkoop is, maar wat vele lastig aan kunnen komen.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer