Meer 50+-ers op de arbeidsmarkt

De komende 10 jaar zal 24 procent van de werknemers in de landbouw stoppen. Dit gat wordt niet alleen ingevuld met jonge werknemers. Ongeveer 8 procent van de werknemers die in de dierhouderij starten is 50-plus. Dit geldt ook voor 11 procent van de startende ZZP-ers.

Voor het eerst is er een grootscheeps onderzoek uitgevoerd waarbij er meer cijfers zijn over de arbeidsmarkt in de verschillende sectoren in land- en tuinbouw. LTO Nederland deed dat samen met MKB Nederland.

Het aantal vacatures is het grootst bij de open teelten (45.645) en glastuinbouw (35.562). In de dierhouderij zijn 8.210 vacatures. Welk deel hiervan vacatures op varkensbedrijven betreft, is niet bekend.

De afgelopen periode zijn er 2.389 nieuwe werknemers bij gekomen in de dierhouderij. Daarvan waren er 1.289 jonger dan 24 jaar, 991 personen zitten in de leeftijdscategorie 24 tot 50 jaar. Van de nieuwe werknemers zijn ?er 191 ?ouder dan 50 jaar.

Er blijven dus meer vacatures dan dat er nieuwe intreders zijn. Een deel hiervan wordt opgevuld door ZZP-ers, waarvan 11 procent 50-plus is. De overblijvende vacatures zullen grotendeels worden opgevuld door (buitenlandse) uitzendkrachten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer