Bordeskeuring per direct exit

EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma gaf groen licht voor de 2 jaar durende pilot om varkens op een exportverzamelcentrum op de wagen te keuren. Deze pilot Bordeskeuring is in de praktijk gestart op 23 februari, maar is binnen 3 weken alweer gestopt.  Twee dagen na het van start gaan van de pilot gaf de Europese Commissie (EC) al aan dat de praktijkproef strijdig is met de Europese regelgeving (richtlijn 64/432/EEC).  De EC drong erop aan bij Dijksma om de praktijkproef met bordeskeuring met onmiddellijke ingang te stoppen. Dat is per woensdag 18 maart ook gebeurd.

Dijksma gaat het gesprek aan met de EC om te kijken of het mogelijk is om in de toekomst meer ruimte te krijgen voor alternatieve vormen van keuring zonder dat deze extra risico’s voor diergezondheid of het dierenwelzijn met zich meebrengen.

Vee&Logistiek Nederland is zeer teleurgesteld in de opstelling van Europa. "Vooral omdat het een zeer diervriendelijke keuringsmethode is. We zijn bereid om met het Ministerie te werken aan een goed onderbouwd voorstel ten behoeve van de Europese Commissie en later ook ten behoeve van de Animal Health Law", zegt voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer