Hygiëne op alle fronten aanscherpen

Het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) wil strikte handhaving van de hygiënevoorschriften binnen de twee IKB-systemen in de varkenshouderij. Varkenshouders die de hygiëne op hun bedrijf niet volledig op orde hebben, moeten daarop worden aangesproken IKB Varkens en IKB Nederland Varkens.

Het platform, een samenwerking van de NVV en LTO vakgroep Varkenshouderij, wil alles op alles zetten om verspreiding van virussen zoals PED en Varkenspest te voorkomen. De belangenorganisaties signaleren dat de door de beide IKB’s voorgeschreven voorzieningen, bij sommige varkenshouders niet volledig op orde zijn. Een varkensbedrijf dienen de omkleedruimte, spoelplaats, afvoerplaats destructiemateriaal op orde te zijn. Ook het strikt naleven van de voorschriften, zoals ongediertebestrijding vinden zij van groot belang.

Met name de spoelplaatsen op varkensbedrijven laten soms te wensen over. Transportmiddelen zijn daardoor niet snel en adequaat te reinigen en ontsmetten. Transport is sowieso al een belangrijke risicofactor bij het verspreiden van ziektekiemen.

Het VVP wil dat deelnemende varkenshouders aan beide IKB’s voldoen aan de verplichtingen. Beide IKB’s moeten erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze moeten de in gebreke blijvende varkenshouders erop aanspreken en eventueel overgaan tot sanctioneren.

Het hygiënebesef en de verantwoordelijkheid van de varkenshouders moet verbeteren. Daarom wil het VVP dat de huidige IKB-voorschriften en sanctiereglementen voor de preventie van dierziekten, hygiënemaatregelen en biosecurity op korte termijn worden geëvalueerd en eventueel aangepast.

Ook wil VVP dat in de IKB-voorschriften voor slachterijen expliciet het reinigen en ontsmetten van veetransportwagens wordt opgenomen. Voorschriften moeten het gebruik van proceswater voor het schoonmaken van vrachtwagens uitsluiten.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer