Specialiseren en handelen

Edwin (46) en Bianca (43) Snoek hebben in het Noord-Hollandse Heerhugowaard een vermeerderingsbedrijf met 300 zeugen. Bijzonder is dat Edwin het bedrijf niet heeft overgenomen van ouders of familie, maar gaandeweg de tijd steeds meer zeugen is gaan houden zodat hij uiteindelijk fulltime varkenshouder kon worden.

In 1995 was Varkenshoeve Snoek nog een gesloten bedrijf. Gaandeweg de tijd deed Erwin Snoek de vleesvarkens er echter uit. “Ik voorzag in die tijd al dat puur vermeerdering waarschijnlijk meer rendement op zou leveren dan (gedeeltelijk) gesloten zijn. En als je naar de cijfers kijkt, onder meer van het LEI, dan zie je dat ik gelukkig de juiste keus heb gemaakt. Daarbij komt dat mijn hart bij de zeugenhouderij ligt en alles wat daarbij komt kijken.”

Doordat hij steeds minder vleesvarkens hield kreeg hij dus steeds meer te maken met de biggenprijzen. Het was voor hem in eerste instantie nog wel even wennen dat je bij de biggen moet onderhandelen over de prijs. “En dan nog het hele systeem van die toeslagen. Dat kwaliteit en koppelgrootte zich uitbetaalt, spreekt voor zich. Maar wat ik wel lastig vond is dat de prijzen en toeslagen enorm kunnen fluctueren.”
 

Kijk voor een beeldreportage bij bedrijf in beeld

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer