Uitdaging voor de sector

De consument is op zoek naar vlees met weinig vet, maar met veel smaak. Met hun ogen kiezen veel consumenten voor een karbonade waarin weinig vet zichtbaar is. Als ze blind proeven dan valt de keuze juist op vlees met een ruime hoeveelheid intramusculair vet. Dat bleek uit lezingen gehouden tijdens het World Pork Event in Berlijn. Martin Bijl CEO van Topgis Norsvin besloot het Event met de woorden dat hier een mooie uitdaging ligt voor de fokkerijorganisatie en de sector.

Niet laten inpakken?
Trendwatcher Adjiedj Bakas gaf in zijn speech aan dat de varkenssector zich niet moet laten inpakken door negatieve verhalen van organisaties als Greenpeace of Wakker Dier. De sector moet volgens de trendwatcher niet bij de pakken neerzitten, maar duidelijk maken dat varkensvlees gezond en lekker is. Volgens hem moet de sector gebruik maken van kennis en ervaring uit andere sectoren. Bakas: “Combineer positieve zaken, bijvoorbeeld eieren van kippen die afrikaantjes eten en zodoende helpen om blindheid op latere leeftijd te voorkomen.”

Droog berenvlees?
Een juiste hoeveelheid (intramusculair) vet is ook gewenst om te voorkomen dat het vlees van beren te droog wordt, viel te horen bij monde van onderzoekster Maria Font van de IRTA uit Spanje. De vleeskwaliteit hangt af van veel factoren. Ook voorkomen van stress en veel vechten is nodig. Net zoals een het in goede banen leiden van het afkoelingsproces na het slachten; het kan ook té snel gaan. Wat leidt tot droger vlees met een minder goed textuur.

Gé Backus, directeur Connecting Food and Agri, benadrukte nog maar eens dat de trend van het houden van beren door zal zetten, ook al loopt het aanbod van beren momenteel wat uit de pas met de vraag. De deadline van 2018 die de sector met de retailers zichzelf heeft opgelegd is er nog steeds. En de EU houdt dit in de gaten. Het gaat zeker niet over.

Genetische vooruitgang?
De vooruitgang in de resultaten zal volgens Topigs Norsvin de komende jaren veel sneller gaan. De genomic selection die is ingezet door Topigs in combinatie met de kennis die Norsvin heeft opgedaan met de CT-scanner gaat volgens Topig Norsvin niet onopgemerkt blijven.
De selectie is gericht op zowel een toename van de toomgrootte als de uniformiteit en het geboortegewicht. Ook stijgt volgens de fokkerijorganisatie het aantal spenen bij de zeugen. Net als de groei en vleespercentage van de vleesvarkens. Topigs Norsvin verwacht dat de resultaten de komende tien jaar net zo veel stijgen als in de afgelopen honderd jaar.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer