EuroTier 2014 in vogelvlucht

EuroTier 2014 puilt uit van kleine en grotere innovaties. Varkens blikt alvast vooruit en maakte een overzicht van een aantal interessante vernieuwingen. De internationale vakbeurs in Hannover vindt plaats van 11 tot en met 14 november.

Continue verse melk of brij kan de AutoSuin maken; tot 44 liter per minuut. Een kan of gieter eronder en je kunt de biggen in het kraamhok goed voeren. Op het apparaat zitten twee containers voor poeder: melk en papje en een container voor warm water. NutriSuin adviseert de eigen melk en pap.

De Funki eHeat werkt met stralingswarmte. Het grote element verwarmt het biggennest gelijkmatiger en deze manier van verwarmen verbruikt 50 procent minder energie dan een warmtelamp. De Denen zagen een gat in de afdekking van het biggennest en hangen daar het stralingselement in.

Er zijn veel kraamhokken voor vrijlopende zeugen te zien. Een van deze is de Funki Free XL. Bij dit type is de zeug tijdelijk op te sluiten. Bij sommige andere typen loopt de zeug altijd los in het hok. Vaak zijn er wel opties om de biggen op te sluiten.

Door de voeropname en het gewicht te combineren met de Pig Performance Testing van Nedap is de voederconversie van gelten tijdens de opfok exact uit te rekenen. Praktijkproeven laten enorme verschillen zien van <2 tot >4. Uitselecteren van gelten met een slechte voederconversie maakt een snelle genetische vooruitgang haalbaar.

Fermentatie gaat volgens Weda nu echt doorbreken. Het gaat werken met twee tanks die telkens een dag fermenteren en dan de volgende dag worden gevoerd en weer gereinigd. Met als basis de ervaringen in de praktijk is het besturingssysteem geoptimaliseerd. Het proces is hier ook goed mee te bewaken: hoe verloopt de temperatuur, hoe verloopt de zuurgraad.

De valpijp van het brijvoersysteem is lastig te reinigen. Het WACS-systeem van Weda blaast de valpijpen schoon met luchtdruk en een beetje water. Tegelijk worden de leidingen ook nog eens extra gereinigd.

Varkens kunnen snijmaïs niet goed verteren. Het PEF-systeem van Big Dutchman verkleint de snijmaïs en ontsluit het vervolgens met hulp van een pulserend elektrisch veld. Hierdoor is het mogelijk om vleesvarkens tot 15 procent snijmaïs in het brijvoerrantsoen te voeren. Deze innovatie heeft een gouden medaille gekregen.

Porky’s Pick Up is een kadavertransportkar kadavers van vleesvarkens moeiteloos van de vloer oplicht en naar buiten brengt. De varkenshouder raakt het kadaver niet aan en het kadaver sleept niet over de grond. Mede hierdoor kreeg deze innovatie een gouden medaille.


De Flexi luchtkokerwasser van Meier Brakenberg een speciaal opzetstuk voor de hogedrukspuit om luchtkokers goed te reinigen. Door de zes flexibele armen past het opzetstuk langs de stilstaande ventilator. Vervolgens trekt het apparaat zichzelf omhoog door de naar onderen toe gerichte spuitkoppen. Heeft een zilveren medaille.

Het Fantura luchtinlaatsysteem is slim bedacht. De bovenzijde heeft een V-vorm. Daardoor krijg je bij minimumventilatie een heel kleine vierkante opening. De luchtkolom zal daardoor ook bij lage ventilatiehoeveelheden ver de stal inkomen en niet op de dieren vallen. Door geleiders wordt dit effect nog versterkt.

Twin Spin is de nieuwe brijvoerleiding van Big Dutchman. Door de dubbele spiraal in de leiding blijft het brijvoer goed gemengd en zullen er geen resten achterblijven.

Het Hy-Care systeem van MS Schippers heeft een gouden medaille gekregen omdat het een belangrijke innovatie is. De voordelen voor de hygiëne en de arbeid zijn daarbij belangrijk.

De speeltjes aan de Play-Line verschuiven steeds van hok naar hok. De varkens krijgen hierdoor geregeld nieuw speelmateriaal wat verveling en staartbijten moet voorkomen.

Een klein filter dat voor het inlaatventiel past kan PRRS en andere infecties buiten de deur houden. Het APT 1500 filter is eenvoudig buiten de stal te bevestigen. Er zit een kleine ventilator in die zorgt voor overdruk. Het filter is eenvoudig te reinigen of te vervangen.

Bij het Niveaugeregelde roerwerk van Big Dutchman zitten de roerarmen altijd in het midden van het te roeren mengsel. Dat is op betrekkelijk eenvoudige wijze geregeld door het roerwerk drijvend te maken. Deze innovatie kreeg een zilveren medaille.

Melk bijvoeren aan biggen in het kraamhok krijgt veel aandacht. Mengvoerfabrikant Bröring levert nu zelf ook zo’n systeem: de CulinaCup Line. Gebaseerd op de bekende Rescuecups.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer