Eerste Eurotier goud voor Nederland

Voor het eerst heeft een Nederlandse innovatie op varkensgebied een gouden medaille gekregen op EuroTier. De commissie die de innovaties beoordeelt, heeft de medaille toegekend aan het HyCare systeem van MS Schippers.

Volgens de commissie is HyCare een totaal nieuw concept voor de huisvesting van kraamzeugen en biggenopfok. De commissie vindt het een groot voordeel dat het met het systeem mogelijk is om de hokken 100 procent te reinigen en te desinfecteren. Samen met zaken als de geregelde afvoer van mest en het behandelen van dieren zonder dat het nodig is om in het hok te komen, is er volgens de commissie een grote vooruitgang in de diergezondheid mogelijk.

Naast dit systeem krijgen nog twee noviteiten op varkensgebied een gouden medaille. Daarmee scoort de varkenssector dit jaar opmerkelijk goed. Meestal behaalt de rundveehouderij meer gouden medailles, nu zijn er twee voor rundvee en een voor geiten.

De tweede gouden medaille is voor de Porky’s Pick Up van Meier Brakenberg. Een systeem om kadavers op een hygiënische en arbeidsvriendelijke wijze uit de stal te verwijderen. Het apparaat raapt een kadaver van de vloer en kan het vervolgens uit de stal naar de kadaveropslag brengen. Het kadaver sleept niet door de gangen en de medewerker raakt het kadaver niet aan.

Het PEF-systeem van Big Dutchman is volgens de commissie ook een gouden medaille waard. Het kan bijdragen aan het verlagen van de voerkosten en efficiënter gebruik van grondstoffen. Het systeem ontsluit snijmaïs met behulp van een elektrisch veld. Hierdoor kunnen de vleesvarkens de hele snijmaïsplant verteren, in plaats van alleen CCM. Het rantsoen kan tot 15 procent snijmaïs bevatten. Waarbij de extra vezels een positieve bijdrage leveren aan de diergezondheid.

Zilveren medailles zijn er voor: Gelamin FaserGold, een bon van vezels voor biggen, zeugen en vleesvarkens; de Flexi, de wasser voor de luchtkoker van Meier-Brakenberg; de niveau geregelde menger van Big Dutchman; ConditWatch, een wijze om de spier-spekverhouding te meten bij vleesvarkens; ForceControl, een nieuwe wijze van aandrijving van de voerketting en tenslotte de ARV klimaatcomputer die het klimaat stuurt op basis van drinkgedrag.
Lees hier meer nieuws over Eurotier 2014.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer