Duitsland zit in spagaat dierenwelzijn

De discussie over het welzijn van dieren, veehouderij en echte en niet-echte voedselcrises blijven ook in Duitsland levendig. Nieuwe regelgeving komt er daarom steeds maar weer bij, al dan niet goed onderbouwd. Het gaat namelijk niet alleen om individuele klachten of details, maar het systeem van productie, verwerking en controle door de overheid wordt door de Duitse samenleving in twijfel getrokken.

Maar de overvloed aan niet verwijdbare conflicten is volgens experts de grootste bron van zorg. Zo heeft het tv-verslag over het doden van niet levensvatbare biggen begin juli de discussie flink opgelaaid. Dit is snel opgepakt door de politiek en is er een euthanasiebeleid opgesteld.
Maar de basis van het probleem ligt in de fokkerij. Zeer vruchtbare zeugen hebben in absolute aantallen meer niet levensvatbare biggen, maar procentueel niet. Van nature zou een groot deel van de pasgeboren biggen uit zichzelf sterven, maar door de goede zorg van varkenshouders is dat fors beperkt.

Bij de discussie over dierenwelzijn gaat het volgens deskundigen gewoon niet meer om het welzijn van dieren. Zo wordt het slijpen van tandjes bij biggen gezien als een ongewenste ingreep, ook al helpt het verwondingen en inzet van antibiotica te voorkomen en is het een kwestie van seconden en voor het dier nauwelijks merkbaar. Vreemd, vinden de experts want bij oudere paarden wordt het slijpen van de tanden gezien als sociale maatregel en sterk aanbevolen om uit te voeren.

Een eind van het dierenwelzijnsdebat in Duitsland is in zicht door onrealistische verwachtingen te scheppen. De oplossing volgens supermarkten en overheden is het ontwikkelen van zeer kleinschalige varkensbedrijven met uitloop en veel afleiding voor de dieren. Iets wat zelfs de biologische standaarden te boven gaat. De technische vooruitgang is sneller op alle terreinen van het leven, concluderen de Duitse experts, maar boeren moeten weer terug naar de naoorlogse periode. En dan moet de vleesprijs ook nog eens niet te hoog worden, want dat pikt de Duitse consument niet. Die wil goedkoop een lekker stuk varkensvlees, alle dierenbescherming en regelgeving ten spijt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer