Effe Checken!

Weet u het nog? ‘Effe Checken’ was de slogan vanuit de vleeswereld voor runds- en kalfsvlees. Nu gaat het mij niet zozeer om die reclame, maar wel om de benodigde actie. Effe checken is namelijk makkelijker gezegd of geadviseerd, dan gedaan.

Zo was ik afgelopen tijd bij een cursus van Joost Leijten over de ins en outs van een brijvoerinstallatie. Diverse deelnemers uit de mengvoedersector vanuit Nederland, Duitsland en België waren erbij. Joost vertelde hoe zo’n systeem in elkaar zit en hoe het werkt. Naast deze uitleg kwamen ook de valkuilen, zo niet ravijnen, aan bod. En dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de verschillende grondstoffen of het uiteindelijke voer. Nee, dan praat ik nog puur over de brijvoerinstallatie zelf!

Veiligheidsinstellingen betreffen de omvang van mengsels, afwijkende instellingen in computer aangaande 0-punten in wegers enzovoort. Als ondernemer moet u op alle plaatsen oren en ogen hebben om te weten wat het voersysteem werkelijk doet. Bij alle brijvoersysteem leiden er verschillende wegen vanuit de voorraadbunkers naar de varkenstrog.Niet alle wegen zijn gecheckt in relatie tot gewenste voersoort en kwaliteit.

Denk maar eens aan het volgende voorbeeld. Een vermeerderingsbedrijf met zeugen en biggen ontwikkelt zich tot een bedrijf met vleesvarkens en verdubbelt in omvang. Hoe gaat zo’n varkenshouder dan om met de brijvoerkeuken? Moet deze uitgebreid worden en dient hij verschillende mengers te kopen? Welke wijze van voeren kiest hij en hoeveel verschillende mengsels wil hij maken? Wat is de invloed van de lengte van de transportleiding op de voerkwaliteit in de trog? Houdt hij rekening met versleping, verliezen van droge stof, de capaciteit van mengers, duur van mengen en inweken.

Kortom: vele vragen en dilemma’s komen in zo'n geval op de varkenshouder af. Overigens is dit bij brijvoer niet veel anders bij droogvoer, alleen is de discussie van reiniging en ontsmetten anders. Bij de bereiding en mengen van droge en minder droge producten moet ook goed opgelet worden op de reinheid van het droogvoer en de installatie.

Mijn advies is om proactief te handelen: controleer het productieproces en het voersysteem periodiek. Als ondernemer staat u dan ook stukken sterker in uw schoenen als er vragen over de voer- en voedselveiligheid komen, of als u niet de resultaten boekt die u zijn toegezegd. Wees dus proactief en borg zowel het proces als uw voersysteem door het effe te checken.

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer