Normen nekken dierenartsen

Ongeveer 50 dierenartsen werkzaam in de intensieve veehouderij, moesten of moeten nog voorkomen bij het Veterinair Tuchtcollege. Dit is ongeveer 10 procent van het totaal aantal werkzame dierenartsen in de sectoren pluimvee, varkens en vleeskalveren. Aanleiding is volgens de site www.veeearts.nl het onderzoek naar de Poortwachter functie van dierenarten uitgevoerd door de NVWA in 2010.
De NVWA vond diverse onrechtmatigheden bij het veterinaire handelen in die sectoren.  Een aantal dierenartsen geven aan te zijn weggezet als boeven die willens en wetens de dier- en volksgezondheid in gevaar zouden hebben gebracht.
Zo is er verbolgenheid over het feit dat de dierenarts verantwoordelijk wordt gesteld voor een antibioticumkuur die een veehouder buiten zijn medeweten heeft uitgevoerd. Wrok heerst ook omdat dierenartsen worden berecht met de kennis van nu voor hun handelen in 2010. Zo was koppelbehandeling in 2010 soms een gebruikelijke keuze, maar is dat nu een doodzonde. Vleeskuikens zouden ernstig in hun welzijn zijn aangetast door geen preventieve koppelbehandeling te doen.

De overheid controleert de dierenartsen op basis van wetten, regels en normen. Dierenartsen weten dat op de bedrijven de diergezondheidszorg niet altijd te vangen is in zwart-wit normen. Zo heeft een van de gedaagde dierenartsen een kuur met antibiotica toegepast die korter duurde dan op de bijsluiter van het product wordt aanbevolen. Dat deed hij om resistentie te voorkomen en hij wordt daarin gesteund door diverse wetenschappers. De NVWA ziet dat anders en beboet dit gedrag. Dierenartsen werken op de veebedrijven vaak ‘op maat’, omdat ieder bedrijf zijn specifieke eigenaardigheden heeft. Dat roept om maatwerk bij het handhaven van de overheid.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer