Brabant verleent ontheffingen

De provincie Noord-Brabant verleent ontheffingen voor de verplaatsing of uitbreiding van zeven veehouderijen. Hierin volgt de provincie de uitspraken van de Raad van State tussen 14 augustus en 20 november over vijftien beroepszaken, waarvan er zeven gegrond verklaard zijn.

De ontheffingen betreffen drie veehouderijen in Baarle-Nassau en veehouderijen in Landerd, Gemert-Bakel, Sint Oedenrode en Oirschot.
In 2010 besloot de provincie om geen nieuwe intensieve veehouderijen toe te staan of staluitbreidingen boven de 1,5 hectare. Voor reeds lopende aanvragen hanteerde de provincie zeer strikte criteria. Ongeveer veertig ondernemers tekenden beroep aan tegen het besluit dat zij niet mochten verplaatsen naar een nieuwe locatie of uitbreiden. De Raad van State keurde in een eerdere uitspraak de algemene werkwijze van de provincie goed. Voor individuele gevallen doet de Raad van State uitspraak of er sprake is van aanvragen met gemeentelijke instemming.

De door de provincie verleende ontheffingen maken de weg vrij voor normale procedures voor bestemmingsplannen. Hierbij staat het de gemeente vrij om geen bestemmingsplan op te stellen of een kleiner bouwblok toe te kennen in het bestemmingsplan. Ook kunnen bezwaren ingediend worden tegen de bestemmingsplannen. Als de nieuwe vestigingen er daadwerkelijk komen, zullen deze gepaard gaan met het beëindigen van een volwaardig bedrijf elders.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer