LTO tegen fors hogere NVWA-tarieven

LTO Nederland is vierkant tegen de al aangekondigde forse verhoging van de keuringskosten, die vooral voor de veehouderij opnieuw leidt tot hogere lasten. Het gaat om nieuwe tarieven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die komend jaar met ongeveer twintig procent omhoog zouden moeten gaan. LTO noemt deze verhoging buiten proportie.

Alle partijen in de diverse productieketens krijgen met de verhogingen te maken. “Maar uiteindelijk zijn het vooral de primaire ondernemers en in mijn sector de varkenshouders, die voor de hogere kosten moeten opdraaien”, zegt voorzitter Maarten Rooijakkers van de vakgroep LTO Varkenshouderij. Hij wil eerst naar het verbeterplan kijken voor de NVWA en dan pas naar de tarieven.
Tarieven en een efficiëntere werkwijze van de NVWA vallen niet los van elkaar te zien, vindt LTO. Rooijakkers: “Minder rijksmiddelen voor de keuringsdiensten kan leiden tot hogere tarieven, maar nu dreigen die tarieven in één klap wel erg hard omhoog te gaan. Zicht op verbeteringen bij de NVWA zijn er niet, laat staan een doelmatiger en efficiëntere werkwijze om kosten te besparen.”

In de plantaardige sectoren zouden de tarieven in gelijke mate worden verhoogd. De NVWA-tarieven zijn in deze sectoren echter naar verhouding veel lager. Dat komt onder meer door het werk van ‘eigen’ keuringsinstellingen als de NAK en het KCB, die hun eigen tarieven vaststellen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft de nieuwe tarieven onlangs aan het bedrijfsleven gepresenteerd. De lastenverzwaring is niet alleen fors, maar ook een volgende in de rij. Zo gaan komend jaar assurantiebelasting en de waterbelasting omhoog, alsook de accijns op dieselolie en de ww-premie voor werkgevers.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer