Dierenbescherming: ‘Bewijs niet sluitend’

Bij de Dierenbescherming kijkt donderdagavond een team van juristen en deskundigen naar de uitzending van Zembla. In het televisieprogramma wordt VION ervan beschuldigd 'gangbaar' vlees met dat van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming te mengen. Na het zien van de uitzending besluit de organisatie wat ze gaat doen. Bert van den Berg van de Dierenbescherming: “We hebben de verwachting dat het bewijs niet sluitend is en dat het verder uitgezocht moet worden.“

Controle in iedere schakel
Om het sterrenlabel te mogen voeren, moet de aanvrager alle schakels in de keten bekend maken. Van varkenshouder tot retail en alles wat daartussen zit.
Maar hoe zit die controle nu in elkaar? Grofweg valt de controle in tweeën uiteen: vooraf en achteraf. Voordat een schakel wordt toegelaten, moet de kanalisatie van het vlees duidelijk zijn. In welke locaties wordt het vlees verwerkt en wat zijn de garanties dat het sterrenvlees niet kan worden vermengd met ander vlees. Dat is de theorie vooraf.
Daarna volgt een controle achteraf. Hierbij speelt de massabalans een belangrijke rol. Hoeveel kilo’s sterrenvlees komen er bij een schakel binnen en hoeveel kilo’s gaan er weer uit? Bij deze controle wordt naast de kilo’s, ook gekeken naar de technische delen. Ook deze som moet kloppen.

Waterdicht?
Eerder vertelde Van den Berg aan Varkens dat de controle waterdicht is. “Met deze protocollen is het vrijwel uitgesloten dat er vlees ten onrecht met een ster wordt verkocht.” Daar komt hij nu op terug: “Als er in de boeken wordt gefraudeerd dan zie je dat niet. Als bedrijfsleiders de getallen aanpassen, dan moet er een heel stevig onderzoek komen. Ook de afnemers moeten dan hun cijfers op tafel leggen.“
Nu worden de boeken volgens de Dierenbescherming een keer per jaar steekproefsgewijs gecontroleerd.

Overschot
Volgens VION is er een overschot aan vlees van het Beter Leven-kenmerk en dus geen enkele reden om met de cijfers te sjoemelen. Van den Berg verwacht dat er in de meeste weken inderdaad voldoende vlees is. “Alleen wat als er aanbiedingen zijn?”, vraagt hij zich af. “Je zit toch met vierkantsverwaarding.”

De Dierenbescherming heeft zelf de afgelopen dagen extra controles laten uitvoeren. Tijdens de aanvullende controles zijn geen onregelmatigheden aangetroffen. De beschuldigingen waar Zembla mee komt, noemt de Dierenbescherming echter zeer serieus en zouden kunnen duiden op structurele fraude. Fraude met het Beter Leven kenmerk is voor de Dierenbescherming onacceptabel en zal mogelijk leiden tot een verbod op verder gebruik van het label.

Lees meer: Schuldig of niet, boeren zijn weer de dupe
                      Sterrenslag - archief 04-2012

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer