Later herstel van varkensmarkt

Volgens de Rabobank zal de varkensmarkt zich dit jaar herstellen. Het herstel zal echter later plaatsvinden en met minder hoge prijzen dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt de bank in een haar nieuwe kwartaalrapport over de wereldwijde varkenssector.

De Rabobank verwacht een beperkte groei van het aanbod en voorspelt dat de vraag vanuit China toeneemt door feestdagen en de aanhoudende hoge prijzen van rundvlees en gevogelte.

Herstel marges
De groei van de vraag in andere landen is echter beperkt. Door de hoge kosten en de lage prijzen in het eerste half jaar van 2013 en het goede vooruitzicht zijn de voorraden hoog. Volgens Rabobank-analist Albert Vernooij zullen de dalende voerkosten en een ingetogen prijsverhoging het herstel van de marges ondersteunen. “Door de traagheid van zowel de stijging van de varkensprijzen en de daling van de voerkosten, is het echter de vraag of dit genoeg is om de verliezen van het eerste half jaar te dekken.”

Europese varkensmarkt
De Europese export groeit en er is een lagere productie. Toch verwacht de bankt dat de Europese varkensmarkt het moeilijk blijft hebben. Dat komt door de afnemende consumentenvraag als gevolg van de crisis. Lichtpuntje is de uitbraak van vogelgriep in China. Hierdoor stijgt de Chinese vraag naar varkensvlees.

Bevoorrading veilig stellen
De voorgenomen overname van het Amerikaanse Smithfield door het Chinese Shuanghui wijst volgens de Rabobank op het toegenomen belang van de wereldhandel. Smithfield zou volgens de bank een voorbeeld kunnen zijn voor andere partijen om de bevoorrading van varkensvlees veilig te stellen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer