Varkenshouders bezoeken Jumbo-supermarkt

Veel varkenshouders komen zelden in een supermarkt. Maar hier komt uiteindelijk wel een belangrijk deel van hun varkens terecht. Reden genoeg voor het Varkens om met een groepje varkenshouders eens op bezoek te gaan bij een supermarkt. Onder andere om te kijken hoe het vlees in het schap ligt, wat de verschillen zijn tussen verschillende segmenten vlees, wat er wel en niet op de labels staat en hoe supermarkten omgaan met acties.

Supermarktketen Jumbo was zo gastvrij om een clubje varkenshouders te ontvangen in de Jumbo-supermarkt in Deventer. Een grote modern ingerichte winkel met veel ruimte voor de verkoop van het vlees. Het vlees ligt overzichtelijk in het schap. Per diercategorie bij elkaar. Rund bij rund en varken bij varken.

Chefslager Jos Veldmaat liet de varkenshouders trots zijn vleesschap zien. Hier spreekt een slager met liefde voor het vak, hij zit dan ook al 40 jaar in het vak. De slagers van Jumbo snijden en verpakken veel vlees in de winkel, zichtbaar aan de zogenaamde cockpittafel. Deze openheid betekent ook dat Veldmaat en zijn medewerkers veel contact met de klanten hebben. Het valt de slager op dat de consumenten steeds bewuster vlees kopen. Ze vergelijken verschillende soorten vlees in het schap en klanten geven ook aan vaker eens een dagje over te slaan. Een deel van de klanten koopt kleinere porties vlees. Gehakt wordt nu bijvoorbeeld ook in porties van 150-200 gram verkocht.

Corrie Meijer, Senior Categorie Manager Vlees bij Jumbo, ging met de varkenshouders in gesprek over de achtergronden bij de verkoop van het vlees. Ook de inkoop van het vlees kwam aan de orde. Een beeldverslag van dit bezoek vindt u in het septembernummer van Varkens en tegen die tijd ook hier.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer