Risico's beperken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedere ondernemer is verplicht om een risico-inventarisatie en evaluatie te maken als er een medewerker, zaterdaghulp of famililid op zijn bedrijf werkt. Zorgen voor een gezonde werkomgeving zonder onnodige risico’s, dat moet het doel zijn van een inventarisatie. Wanneer op een bedrijf op enig moment in het jaar meer dan veertig uur arbeid in een week wordt verricht, moet de risico-inventarisatie getoetst worden door een arbodienst.


Vanuit personeelsvoorziener AB Brabant neemt Meindert Wiersma regelmatig risico-inventarisaties voor zijn rekening. Samen met de ondernemer neemt hij een lijst met veiligheidsaspecten door en maakt hij een ronde door het bedrijf. "Het zijn vaak kleine dingen die grote gevolgen kunnen hebben." Losliggende roosters, onbeveiligde ventilatoren en onveilige elektrische installaties zijn de belangrijkste zaken die Wiersma tegenkomt. Ook ontbreekt er nog wel eens een railer. Verder zijn er vaak te weinig brandblussers aanwezig en zijn nooduitgangen niet goed aangegeven.


Volgens Math Creemers van Stigas zorgen mestputten jaarlijks voor veel ongevallen. Op het gebied van gezond werken is stof volgens hem een belangrijk aandachtspunt. Wat volgens Creemers in de hele landbouwsector speelt is de inzet van ouderen. "Bij een kwart van de de dodelijke ongevallen in de landbouw gaat het om personen van 65 jaar en ouder. Vaak zijn dat ouders of de gepensioneerde buurman die nog allerlei klusjes uitvoeren."


Veel risico's kunnen met kleine aanpassingen en beperkte financiële middelen worden verbeterd en levert door minder verzuim en een hogere productie ook nog eens geld op.


Bekijk hier wat collega-ondernemers hebben gedaan aan om de risico's op hun bedrijf te beperken.


Meer informatie over veiligheid staat in de nieuwe uitgave van Vakblad Varkens.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer