'Volle bak' bij landbouwdebat

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg hoopt op een ‘volle bak’ bij het landbouwverkiezingsdebat vanavond in De Meern. De NVV organiseert deze bijeenkomst samen met andere agrarische vakbonden. “Het thema ‘Een eerlijke margeverdeling in de keten’ leeft zeker bij onze leden.”
Bij de vorige Kamerverkiezingen hield de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zelf een debat. “Dat was nu moeilijk te realiseren doordat de verkiezingen vlak na de vakantie worden gehouden. Gelukkig konden we aansluiten bij deze bijeenkomst. Het thema over de inkomenspositie van de primaire leveranciers speelt in verschillende agrarische sectoren, zowel plantaardig als dierlijk”, aldus Zwanenburg.
Helma Lodders van de VVD, Jacco Geurts van het CDA, Elbert Dijkgraaf van de SGP, Niels van den Berge van Groen Links, Femke Dingemans van D66 en Henk van Gerven van de SP gaan met elkaar in discussie in het AC Meeting Centre Utrecht. “We hebben geprobeerd een evenwichtige verdeling te maken van de partijen. Het zag er lang naar uit dat het straks over links of rechts zou gaat. Wat het voor de agrarische sector betekent als rechts wint, is wel te voorspellen. Maar hoe zit het met links? Dat is een stuk onduidelijker. Daar hebben de partijen zich nog amper over uitgesproken. Laat ze dat nu maar eens doen.”
Niet alleen de partij, maar ook de personen spelen voor veel mensen een doorslaggevende rol in het stemhokje. “Veel bekende woordvoerders zoals Koopmans, Oplaat en Snijder zijn vertrokken. Met dit debat geven we nieuwe gezichten zoals Helma Lodders de gelegenheid zich te presenteren.”
Niet van de partij is de PVDA. “Die hadden we er zeker graag bij gehad, maar ze waren helaas niet beschikbaar.” Ook de Partij voor de Dieren ontbreekt. “Met hen erbij krijg je een heel andere discussie. Hoe zij over dit soort zaken denken is wel duidelijk.”
Behalve de politici is donderdagavond ook Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel aanwezig om vragen te beantwoorden over de rol van de supermarkten in de verdeling van marges in de keten. Discussieleider is Jan Medendorp, hoofdredacteur van het businessmagazine Twentevisie. Het debat begint vanavond om 20.30 uur.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer